Aki volt már egy rövidke időt is gyerek mellett, tapasztalhatta nyílt szókimondását, őszinteségét. Különös bölcsességgel tudnak a gyerekek fogalmazni. Mi felnőttek sokszor esünk abba a hibába, hogy felnőttségünk okán – no de mi is jelent a felnőttség, ugyebár?! – jobban tudjuk, mint a gyerek. Tud valamit a gyerek is, szemléletem közelmúltból fakadó példámat:

Új lakás, új kábel tv előfizetés, merőben új csatornák, meglepő tévéadók. Itt van mindjárt a nyári hangulat elnevezésű. Ülsz a kanapén, vagy fekszel, magam részéről meredten megálltam a döbbenettől, hogy ilyen is van; szóval a képernyővel szembe helyezkedsz, és mit látsz? Karibi kékség, felhőtlen égbolt, ragyogó napsütés, hosszan a tengerbe benyúló móló. Amit pedig ezalatt a látvány alatt hallasz, a simogató tenger, ahogy lágyan nyaldossa a partot és hullámai oda-oda csapódnak a fövenyhez. Gondoltam magamban ez valami relaxációt támogató megoldás lehet.

Boldi elszalad mögöttem, fontos dolga van, veti oda menet közben – jegyzeteli a felettünk elzúgó repülőjárat információkat, úgy mint pontos idő, légitársaság neve. A dokumentálás közben, amíg én még mindig földbe vagyok gyökerezve a felismeréstől, hogy ilyen csatorna létezik és kérdezem a férjem, hogy látta-e ezt, és nevetve válaszol, hogy persze, nagyon komoly; A gyerek közbeszól:

Ja! az a hidratációs Anyuci, én is láttam már! Vagy relaxációs – javítja ki magát.

Szóhasználata zökkentett ki bálványságomból és egy tekervényes gondolatmenet indult el bennem. Ti. az emberi szervezet közel 60%-a víz. Ez ugyan belsőnkre vonatkozik, de ha belekalkuláljuk, hogy ez a nagyobb arányban víz tartalmú test vizes közegében egész jól érzi magát, lásd magzati kor, akkor ráfoghatjuk, hogy valamit kapizsgált a gyerek. Külsőleg hidratálva magát az ember egész jól el tud relaxálni!