Gyermekkorom óta vonzódom a kövekhez. A mai napig emlékszem arra a színes ásvány nyakláncra, amit a nagypapámtól kaptam. Amerre jártam, mindig köveket gyűjtöttem: amikor megtetszett valami, akkor felszedtem a játszótérről vagy a tengerpartról. Ez a szenvedély később sem múlt el, csak átalakult.

Szeretem megérinteni, tapintani az ásványokat, és élvezem azt, ahogyan a kövek birodalmában szárnyalni kezd a kreativitásom. Az ékszerek készítése egyfajta kifejeződése annak, ami bennem van. Ez mindig változik, ez mindig más és más.  Ha elvonatkoztatok az embertől, akkor az is elmondható, hogy az ásványból készült ékszerek képesek hangulatok kifejezésére. Biztos volt már mindenkivel olyan, hogy egymástól függetlenül hasonló “érzések” jutottak eszünkbe, amikor ránéztünk valamire.

Van, hogy csak nézem az ásványokat, a tenyésztett gyöngyöket, a medálokat, és már látom magam előtt az elkészülő darabokat – az agyamban összekombinálom az alapanyagokat annak megfelelően, hogy mi van bennem (ez az ún. “céltalan kreativitás”).
Viszont olyan is előfordul, amikor tudom, hogy mit szeretnék létrehozni, megalkotni: ilyenkor jelölök egy témát, egy irányt magamnak, és annak medrében haladok.
Amikor felkérnek, hogy készítsek ékszert, akkor is ugyanez van: számít, hogy kinek készül, milyen alkalomra: én pedig mindamellett, hogy megnézem milyen szín és forma áll jól az ékszer viselőjének, igyekszem is ráhangolódni az illetőre.
Amikor megtetszik egy ásvány ékszer, vagy egy geóda: úgymond “hívogat”, akkor érdemes elgondolkodni ezen és olykor engedni a kísértésnek. Amikor egy kívülről érkező inger (jelen esetben egy kristály) megmozgat bennünket, az információval bír saját magunkról.
“Minden tekinthető információnak. Az egyén szempontjából vizsgálva a mindenbe beletartoznak azok a dolgok, jelenségek, mozgások (…) amik hatással vannak az egyénre és azok, amikre az egyén hat.” Török-Szabó Balázs: A teoretika
Az ásvány ékszerek – ha nem vagyunk közömbösek irántuk – infor-mációként hatnak ránk, mely által az egyén feltérképezhető. Emellett pedig szépek, gyönyörködtetnek és különlegességükkel feldobják az egyszerű hétköznapokat.