Mi van akkor, ha azt a bizonyos értelemben vett szűk kört, ami körülvesz bennünket nap, mint nap a családunk körében, felszorozzuk? Mi van, ha azok az apró hatások, amik ott érnek bennünket, amik befolyásolják, meghatározzák, olykor megváltoztatják az életünket, felfogásunkat, azokat meg tudjuk sokszorosítani? Lehet, hogy ezáltal még szélesebb szemszögből láthatjuk és tapasztalhatjuk a világot és önmagunkat?

Találkoztunk már azzal, hogy egy-egy megtapasztalt dolgot követően érettebbek, alázatosabbak lettünk, hogy megváltozott valamiről a gondolkodásmódunk?

Az életünk egy folyamatos tanulás, ahol a változás következtében tapasztalatokat gyűjthetünk be, amelyek megértésével képesek lehetünk tágabb körben értelmezni az életünket. Ebből adódóan az életünk későbbi szakaszaiban az adott tapasztalást már fel tudjuk használni így elkerülve azt, hogy ismét beleszaladjunk egy olyan hibába, amit már egyszer megjártunk. Ez alapján mondhatjuk azt, hogy a tapasztalás valahol tudást jelent.

Emlékszel anyáinkra és nagyanyáinkra, ahogyan mesélnek az életükről gyerekként? Elmesélik az emlékeiket, így lehetőséget adva nekünk, hogy belecsöppenjünk a múltjukba, ami által olykor az életünk, a felfogásunk, a saját magunkról alkotott képünk is megváltozik. Hiszen olyan megélt életeseményekről, történésekről és akár csalódásokról beszélnek, amelyeket ők maguk, a saját bőrükön tapasztaltak meg. Vagyis nem mást adnak át a mesélés alatt, mint tudást, ami közben mi magunk is tapasztalunk – olykor libabőrösek lehetünk, vagy csodálkozhatunk azon, hogy mennyire más volt az élet akkor stb. De a lehetőség arra, hogy másként értelmezzük ezután önmagunkat, adott, hogy megértsük ezután azt, hogy az élet egy folyamatos változás adva lesz. Csupán a tudás felé meglévő alázat kell hozzá, hogy arra valóban tudásként tekintsünk.

Mi van, ha kibővítjük a családot, és azt mondjuk, hogy ősanyáink emlékei valahol mind találkoznak bennünk, és valamilyen lenyomata van az életünkben annak, hogy milyen életet éltek, milyen hatások és tapasztalások érték őket? Lehet, hogy ezeket valahol valamilyen formában mind hordozzuk, pont úgy, mint anyáink és nagyanyáink tapasztalásait, mintáit, kialakult szemszögét az élethez? Lehet, hogy amikor fésülgettük egymás haját unokahúgommal gyerekként, az is egy adott korszak lecsapódása, amikor az udvarhölgyek fésülgették a hercegnőket, királynékat vagy királynőket?

A nő az egyetlen szó, és a szó megtestesítése több ezer éve él a Földön.  Ez több milliárdnyi női életet jelent a több ezer év alatt. Gondoljunk abba bele, hogy ezek a nők mind leéltek egy életet, mind leéltek egyfajta életminőséget és ahányak éltek, annyi hatás érte őket. Ha csak abba belegondolunk, hogy anyáink és nagyanyáink emlékei, történetei, olykor mennyire más korszakba repítenek el, és  mennyire más életfelfogásra nyitják meg a kapukat, akkor vajon ezeknek a nőknek az élete, tapasztalása és így a tudása mi mindenre nyithatja fel a szemünket?

Hogy hol keressük ezt a tudást? Talán akkor, amikor fésülöm az unokahúgom haját, miközben a férfiak a társalgóban beszélgetnek.