Orvosi szemszöggel a természetesség nyelvén

Rövid időn belül bővebben is megismerhetjük azt az összefogó tudást, amelynek jelenleg részleteibe nyerhetünk betekintést a Nő arcai által rendezett Nő ezeregy arca workshop keretein belül. Dr. Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és manuálterapeuta, Testtudat című könyve hamarosan érkezik, amely közelebb vihet minden embert önmaga megismeréséhez.

Pályafutása alatt több színteret hozott létre, ahol az emberi test működésével, arra eső hatásokkal, és a hatások által létrejövő válaszreakciók megfigyelésével foglalkozott. Ilyen színterek voltak az általa szervezett edzés- és jóga órák, és ilyen színtérré válik a hamarosan Budapesten is meginduló B2P2 edzésforma. Ezen színterekből nyert tapasztalati tudását foglalja össze elméletben az érkező könyve, amely az emberi testtudat – mint ismert kifejezésnek – egy másik aspektusával beszél a tudatosságról. Vagyis, hogy az hogyan terjed ki a gyakorlatban a testünk megfigyelésére, vizsgálatára és a megértés általi megismerésre. A testtel való kommunikáció hiányával legtöbbször egy-egy fájdalom, furcsa tünet, vagy betegség formájában szembesülünk. Az ilyen problémák megjelenése sokszor riadalmat kelt, hiszen nem ismerjük, mik lehetnek a kiváltó okai. A könyv ezen helyzetek felismerését, a kiváltó okok forrását hivatott feltárni minden olvasó számára, így elősegítve egy közelebbi kapcsolat kialakítását a testünkkel.

Amit biztosan tudunk a könyvéről, hogy az orvostudomány eddig még nem tapasztalt szemszögével nyúl a témához, amely a megismerhetőségre és a természetességre fekteti a hangsúlyt. A mű egyfelől olyan kapcsolódási pontokat tár fel a test működésével kapcsolatban, amelyet még az orvostudomány sem közölt az eddigiek folyamán. Megmutatja az összefüggéseket a szervrendszerek között, részletezi a hormonrendszer működését, feltárja az agyunk, mint testünk „vezérlőrendszerének” a jellemzőit, így megadva azt a háttértudást, amellyel képesek lehetünk elsajátítani az önmegfigyelés alapjait.  A már ismert működési mechanizmusokat vegyíti a doktornő egyéni tapasztalataival, ezáltal keresve összefüggéseket az általunk már ismertnek hitt tudásról. A Testtudat egyediségét a doktornő megfigyelése során bekövetkezett egyedi felismerései adják meg, amely természetesen és átláthatóan részletezi egészségügyi háttértudás nélkül rendelkezők számára is az ismeretet.