Megrendezte első workshopját a Nő Arcai Magazin
Dr. Bajzik Éva, a Fontanus Központ Testtudat Tanszék vezetője, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és manuálterapeuta tartotta meg második előadását a Nő Arcai Magazin által szervezett Nő Ezeregy Arca workshop sorozaton belül. A február 3-án a Kresz Géza utca 26. szám alatt lévő épületben közel 40 nő tudott együtt dolgozni a saját testükkel felmerülő kérdéseikkel kapcsolatban.

A magazin jelenlegi szerkesztői a Fontanus Központ hallgatóiként 2013-ban osztották meg először gondolataikat és felmerülő kérdéseiket blog formájában. Majd a későbbiekben saját tapasztalataiktól megerősödve 12 nő fogott össze és alapította meg a Nő Arcai Magazint, hogy mindazokat a tapasztalásokat, amelyek megfogalmazódtak saját magukkal és fejlődésükkel kapcsolatban megoszthassák más nőkkel. Ennek a szándéknak egy következő állomásaként forrta ki magát a Nő Ezeregy Arca workshop sorozat, amelynek első témája a női test ritmusával és ciklikus természetével kapcsolatban felmerülő kérdésekre adhatott választ minden jelenlevő számára.

A női természet ritmusa címmel rendezett előadáson Dr. Bajzik Éva, a Fontanus Központ Testtudat Tanszék vezetője, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és manuálterapeuta beszélt a női test működéséről. Az előadás elsősorban a menstruációs ciklusok köré épült, ahol már ismert adatokról beszélt a doktornő, miszerint a ciklusokért felelős ösztrogén és progeszteron hormonok milyen fizikai hatásokat érnek el a testünkben. Továbbá, hogy ezek a hormonok egy cikluson belül mikor és miszerint váltakoznak, hogyan kapcsolódik össze a működésük, és melyik hormon miért felel a testünkben.

Egy általános adat szerint – vagyis, hogy 28 nap az általános időtartama egy ciklusnak – prezentálta a hormonális működésünket. Ugyanakkor a doktornő arra hívta fel a női hallgatóság figyelmét, hogy ez az adat valóban általános adat, és nem egyénre szabott. Rengeteg panasszal találkozik munkája során, amelyek csupán az általánostól való eltérés miatt érkeznek be hozzá. Holott a saját testünkben zajló folyamatok megfigyelhetőek, és az egyéni ciklusainkat jellemző tulajdonságok és ismétlődések leírhatóak. Ez alapján a megfigyelés alapján pedig igazíthatóak a hétköznapokban, de leginkább megérthetőek azok a hatások, amelyek akár belsőleg történnek, vagy a környezetünktől érkeznek hozzánk.

Beszélt arról, hogy mennyi befolyásoló tényezője van egy ciklusnak, milyen környezeti hatások érik egy nő testét a mindennapokban, az időjárástól, a holdállástól kezdve az egyéni életvitelen keresztül, amelyek szintén okozhatják a ciklus időtartamának változását. Ezektől pedig nem kell megijedni, mert testünk működése megismerhető és feltérképezhető. Mégis az egyik legfőbb információ, miszerint az első ciklusunk alatt kialakuló hormontermelődés egész életünkben végigkísérhet bennünket. Az agyunk szabályozza a hormontermelést a testünkben, és az ezzel kialakult kedélyállapotaink, az ehhez kialakult szokásaink szintén elkísérhetnek bennünket hónapról hónapra. Így a nagytakarítás, a lakásátrendezés, a nagy bevásárlás, de még egy nagy veszekedés is mind eshet ugyanarra a napra minden vagy minden második hónapban.

Ezeket a tapasztalásokat, egyéni felismeréseket kiscsoportokban beszélhették meg a jelenlevők, amelyekből született kérdésekre doktornő adta meg a választ, így téve életszerűvé a kommunikációt és a közös munkát. A workshop következő szakaszában arról volt szó, hogy a ciklikusság a nő egész életében nyomon követhető, mivel egész teste erre van szabályozva. Egy nő a gyermekszülést követően a gyermek működésére hangolódik rá, ezzel elősegítve egyfajta ritmus kialakítását annak életében. Így megérthető az a fajta ösztönösség önmagában a nőben, ami során képes környezetében harmóniára törekedni és megteremteni azt, és ennek a hiánya is érthető férfi párjában. Az önmagunkban zajló folyamatok megértése pedig elősegíti a párkapcsolati konfliktusok nagy százalékának kiaknázását akár a gyermeknevelés, akár egyéb területeken, amelyet a jelenlevő nők, anyukák mind elismertek.

Az információk révén megfigyelhető volt, ahogyan teljesen eltérő életkorban lévő nők, teljesen eltérő élettapasztalatokkal találtak közös területet a kommunikáció során. A közös terület pedig a saját testük működése volt. Mind a téma következtében, mind az alkotók tudása és figyelme által, képes volt létrejönni egy olyan alkotói közeg, amelyben hétköznapi nők saját magukról tanulhattak és saját maguk megismerésére törekedhettek. A workshop legnagyobb tanítása talán az, hogy azt éljük meg közösen, ami természetes: a nőt.