notebook-933362_1280

Hazafelé ballagva az iskolából a napi eseményekről beszélgetünk. Mire sétánk végére és hazaértünk kiderül, hogy lesz másnap egy nyelvtan felmérő. A szép írás miatt a kis balkezesnek kritikus ez az ügy. Gyakorlás, felkészülés jön, nem kérdés. Miközben friss teát főzök és gyümölcsöt készítek elő a tréningezésre hangolódva, gondolkozok, hogy miképp lehetne hatékonnyá és érdekessé tenni ezt a tanulós negyven percet. Mit szeretnek a gyerekek? És mit szeret az én fiam is ugyanúgy? Hát játszani! Na akkor játsszunk!
– Azt találtam ki – adom elő nagy lelkesen friss ötletem –, hogy legyél tanár bácsi. Készíts egy felmérő lapot az osztálynak. Olyan feladatok legyenek benne, amikről a tanítód az iskolában mondta, hogy a holnapi dolgozatban benne lesznek.
– Jó! Egyébként a főnév lesz, meg a ragok – robbant ki vidáman belőle a szó, miközben a szeme felcsillant a szokatlan gyakorlás kapcsán.
És már darálta is elképzeléseit, hogy hogyan is fog kinézni a saját maga alkotta dolgozat. Egy pillanatra csendre intettem. Kértem, hogy gondolja át először, hogy milyen végeredményt szeretne elérni. Aztán tervezze meg az oda vezető lépéseket, mi szükséges ahhoz, hogy egy jó felmérő álljon össze a végére. Pislogott rám boci barna szemeivel és bár nyugton ült velem szemben, mégis éreztem a belőle áradó izgatottságot a mondattal valahogy így: “anyuci engedj már, hadd csináljam azonnal!”
A gyakorlás technika bevált, fél óra múlva jött az újdonsült tanító a művét bemutatni: gondosan elnevezett, alaposan megtervezett felmérő lap lett ez, pontos feladat meghatározásokkal, sor végén jelölt elérhető pontszámokkal. A megoldások is bekerültek a helyükre, ugyanis a tanár bácsi kisdiákká változott közben és a válaszokat is beírta. A végén piros ceruzával önmaga hibáit kijavította, így lett teljes körű az otthoni nyelvtan tréning.

Lehet ezt kérem másképp is – állapítottam meg magamban. Mi kell hozzá? Kilépni a megszokottból, túllátni a kockán, ahogy általában gondolok a dolgokra.