Megállapodtunk a fiammal, hogy karácsonyig kreatív esteket tartunk. Az előkészületekben egy jó barát segített, aki hópelyhes, fenyőfás és csillagos lyukasztókkal látott el bennünket. Voltak még arany és ezüst kartonok, amik formára hajtva vártak minket. A munkának tegnap álltunk neki.
„Megterítettük” az ebédlő asztalt, az jó nagy, elfér minden. Újságpapírral védtük a ragasztó pacáktól. Ez jó szolgálatot tett a végén arra is, hogy a szétszóródó fecniket egy mozdulattal összegyűjtsük.
Na hogy legyen? – kérdeztem kiskomámat bízva az ötleteiben.
Legyen sokféle verzió – jelentette ki felvillanyozva Boldizsár a lyukasztók láttán. Úgy, hogy felül van hópehely és alul fenyőfa. Aztán olyan, hogy csillag van felül és alul a hópehely.
Kifundáltuk, hogy díszes lyukakon át szebben szűrődik a fény, ha zsírpapírt ragasztunk belülre.img_1714
A szorgos munkába itt-ott hiba csúszott. Fogtam a fejem, elégedetlen voltam a tökéletlen darabokkal. Ekkor a kicsi kéz megfogta a vállam.
Anyuci! Én ilyenkor megnézem, hogy hogyan lehet kijavítani a hibát. – mondta meggyőződéssel és a maga 8 éves bölcsességével. – Vagy körbevágom, vagy ragasztok még valamit és máris nincs hiba.
A gyerek visszaadta kedvem. Mert megvallom elkeseredtem, hogy az amúgy tökéletesnek képzelt művelet a valóságban defektes lett. A többi mécses tartónk – ha nem mondtam volna eddig azt készítettünk – egyre pazarabb lett. A munkát végig beosztottuk: ő rajzolt – én vágtam, én lyukasztottam, ő ragasztózott – majd együtt szorítottuk a felületeket száradásig.
Közben azokról a szeretteinkről beszélgettünk, akiknek készítettük a meglepetéseket. Boldi tesztelte a fényviszonyokat is, az égő mécsesre hol ráhelyezte, hol róla elvette a darabokat. Mindnek látni akarta a fényét. Mikor fél tucattal végeztünk egymás mellé sorakoztatta őket és gazdát jelölt nekik.
Nagyon várom, hogy átadjuk, már nem sok idő van hátra! – bújt mellém és hatalmas puszival pecsételte meg kézműves szövetségünket.
Este mikor már rég ágyban szuszogott néztem a műveinket. Rájöttem, nem feltételen az a szép ezekben az ajándékokban, hogy tökéletesen illeszkednek a sarkok, mindenhol jól tapad a ragasztó vagy hogy arányos a mintázat, hanem az amilyen szeretettel és összhangban készítettük el.