taxi-1515423_1280Megállt a taxi, kinyitotta az ajtót, beszállt. A taxis arca olyan volt, mint Piton professzoré a Harry Potterből.
Hm. Most mondja? Ne mondja? Nehéz volt nem megosztani ezt vele, na de hát mégis…
– Merre menne? Van kedvenc útvonala? Erre menjünk? Vagy arra? – kérdezte folyton Piton bátortalanul. Nem tudhatta, hogy a lánynak nemhogy elképzelése, de fogalma sincs az útvonalról, és amúgy tök mindegy.
– Ahogy a leggyorsabb- mondta a lány, ahogy mindig. Hagyják már békén.
– Jó lesz az, ha…?
– Jóóóó lesz.
– Vagy inkább menjünk arra, hogy…?
– Jóó lesz.

Megkérdezte, hallgathatnak-e zenét, hátha akkor elapad ez a felesleges kérdésáradat, és Piton végre elcsendesedik.
– Hát, amit én hallgatok, azt kevesen szeretik.

A lány kíváncsivá tett, hogy vajon mit hallgat? Valamiért mindig érdekelte, hogy ki milyen zenét hallgat szívesen.
Nos, Pitonunk Mozartot hallgat. Eltelt pár perc némán, míg végre megszólalt. Mesélt arról, mit szeret ebben a zenében, mit gondol róla, hova röpíti el a zene, és csak mesélt és mesélt.
Aztán egy idő a lány arra lett figyelmes, hogy érdeklődéssel figyeli Piton szavait. Betekintést engedett az üveggömbjébe, mutatott valamit a világából, valami személyeset. Már nem a bizonytalankodó, kényszeresen kérdező, megfelelni vágyó taxisofőrt látta maga előtt, hanem egy pici szeletet a világából.
Kicsit szomorúan szállt ki az autóból, maradt volna még. Intett egyet Pitonnak, és egy bizonytalan köszönöm is elhagyta a száját. Hálás volt, hogy egy rövid időre kísérője akadt az útján. Piton és Mozart.

 – Kürti Nóri