doll-1819951_1280Ismerős az az állapot, hogy reggel úgy kelsz fel, mint akit agyonvertek, és már magad sem vagy biztos abban, hogy nem ez történt-e valójában? Amikor bárhol és bármikor el tudsz aludni, és az alvásigényed közelít egy koala alvásigényéhez? Megvan az, amikor reggel belenézel a tükörbe és konstatálod, hogy ha most lenne a Twilight szereplőválogatás, akkor minden bizonnyal rád osztanák valamelyik vámpírlány szerepét, és felmondanának a sminkesnek? Tapasztaltad azt, hogy egyszerűen csak úgy nincs kedved semmihez? Először csak lemondod a programokat, aztán már a telefont sem veszed fel, végül legszívesebben ki sem teszed a lábad. A mozgás segíthet, bár ahhoz sincs erőd, hogy felhúzd a futócipődet. Úgy ahogy vagy, nyomott vagy, és rossz kedved van, és eleged van magadból és világból. Amikor délután kettőkor még mindig az ágyban kávézol pizsamában, és azon tűnődsz, tulajdonképpen már nincs is értelme felkelni, úgyis mindjárt lefekszel megint.

Levertség, kedvetlenség, fáradtság, világvége hangulat.

Van úgy, hogy a tavaszi fáradtság már télen elkezdődik. A tél és a tavasz együtt fél évet tesz ki, nem mindegy, milyen a közérzetünk az év ezen hat hónapjában.

Számos oka lehet a fáradtságnak, úgy, mint nem aludtál eleget, nem mozogsz, épp kezdődik valami betegség, ezekről sokan sokat írtak már.

Mindezen tünetek hátterében lehet azonban egy olyan ok is, ami tapasztalatom szerint kevésbé van a köztudatban, és sokunk hétköznapjait nehezíti. Ez pedig a nyomelem hiány. Igen egyszerű a hiányállapot megszüntetése, a nehézséget inkább az jelenti, hogy kevesen ismerjük fel, hogy éppen hiányzik ez-az a testünk egészséges működéséhez.

Mik azok a nyomelemek, hogyan alakul ki a nyomelem hiányos állapot, mit tehetünk a hiány pótlása érdekében? Ezekről beszélgettem Dr. Bajzik Éva doktornővel.

–          Mik azok a nyomelemek?

A nyomelemek olyan kémiai elemek, amelyek az emberi szervezet felépítésében létfontosságúak, viszont csak nagyon kis mennyiségben, nyomokban vannak jelen. Ilyenek pl. a vas, réz mangán, cink vagy éppen a króm. Ezek általában hormonok vagy enzimek felépítésében vesznek részt, éppen ezért a hiányuk az egész testben érezhető több szervrendszerben is.

–          Mi lehet a hiányállapot kialakulásának hátterében?

A hiányállapotok hátterében lehet pl. az elégtelen bevitel. Ha valaki fogyókúrázik, valamilyen diétát tart, érdemes ezek pótlására figyelni. Szintén hiányállapot kialakulásához vezethet egyszerű felszívódási zavar pl. egy antibiotikum kúrát követően, amikor a bélbaktériumaink is megtizedelődnek és nem képesek úgy helytállni a tápanyag felszívás segítésében, mint egészséges helyzetben. Ha valaki intenzíven sportol, sokat mozog, a nyomelemek nagyobb mértékben ürülnek a szervezetéből: ebben az esetben is érdemes figyelni a pótlásra. Egy egyszerű vírusfertőzés is okozhat hiányállapotot, amikor a vírusok is és az ellenük küzdő immunrendszer is fokozottan használja a forrásokat.

–          Mi az oka annak, hogy a fenti tünetek formájában jelentkezik a nyomelem hiányos állapot?

Mindegyik nyomelem más és más élettani folyamatokban kap szerepet, de sokuk funkciója összefügg. A vas pl. réz hiányában nem szívódik fel megfelelőképpen. Ha csak belegondolunk abba, hogy a vas a vér hemoglobinját alkotja, amely az oxigénszállításért felelős, ha alacsony a vasszintünk, akkor az az oxigénszállítás döcögése miatt minden sejtre kihat. Ugyanez igaz az összes többi mikroelemre is.

–          Meddig érdemes szedni a nyomelemeket tartalmazó készítményeket?

Általában kúraszerűen. Betegségeket követően, nagyobb fizikai megterhelés idején, vagy bármikor, ha felmerül az, hogy a hiányállapotok okozzák a tüneteket. A boltokban gyógyszertárakban kapható nyomelem pótló termékek kapcsán túladagolástól nem kell tartani, az ajánlott dózist betartva, biztonsággal lehet szedni őket bármikor.

Mindenki másként működik, nem állítjuk, hogy a fenti tüneteket kizárólag nyomelem hiányos állapot okozhatja, azonban javasoljuk, hogy járjatok ennek is utána!  Számtalan készítmény áll rendelkezésre, töltsétek fel a raktárakat!

 – Kürti Nóri