_dsc4231December elején meghívást kaptunk a Anditól a Ronald Mc’Donald Gyermeksegély Alapítvány idei karácsonyi ünnepségére. A meghívást örömmel fogadtuk, a cikkben pár szívmelengető pillanatot szeretnénk megosztani Veletek, mert szeretnénk, ha Ti is kapnátok azokból a meghitt, vidám és kedves történésekből, akik nem tudtatok ott jelen lenni.

Korábbi cikkünkben (Otthon – távol az otthontól) részletesen beszámoltunk arról, hogy mi is a Ronald Mc’Donald ház és ki Andi, aki immár 17 éve vezeti a házat hatalmas lelkesedéssel, így most csak röviden, néhány szóban elevenítenénk fel, hogy mivel is foglalkozik A Ronald Mc’Donald Gyermeksegély Alapítvány lelkes csapata, mi az Alapítvány küldetése.

Az Ronald McDonald ház célja, hogy otthont biztosítson azoknak a gyerekeknek akik tartósan, vagy több napon át tartó orvosi kezelésre szorulnak. A ház barátságos, vidám feltételeket képes biztosítani a regenerálódáshoz amellett, hogy helyileg közvetlenül a gyermekklinika mellett található –  így elkerülhetőek a hosszú utak és a tömegközlekedés. A gyerekekkel édesanyjuk is itt maradhat, egyedi esetekben az egész család számára van lehetőség arra, hogy beköltözzenek. Andi és az Alapítvány munkássága révén a gyerekek számára lehetőség van kikapcsolódásra, közös játékra, amellett, hogy egyfajta nyílt közösség áll rendelkezésre a tapasztalatok megosztására, megértésére a szülők, vagy hozzátartozók számára.

Minden évben vannak rendhagyó események, mint például az éves Családi nap (Családi nap a budapesti Ronald McDonald Házban), vagy a közös Karácsonyi Ünneplés. Ezúttal a Karácsonyi Ünnepségről szeretnénk megosztani veletek azt, amit itt tapasztaltunk.

Az Ünnep_dsc4084ség délután 14.00-kor vette kezdetét. Érkezésünkkor egy gyönyörűen feldíszített, berendezett, felújított terem fogadott minket; díszekkel, karácsonyfával, rengeteg gyerekkel. A konyhában az asztalok roskadásig voltak megpakolva friss gyümölccsel, szépen elkészített szendvicsekkel, pogácsával és saját kezűleg, a helyszínen sütött és díszített mézeskalácsokkal. Volt egy kislány, akit az egész rendezvény alatt nem láttunk; annyira belefelejtkezett a mézeskalács sütésbe és díszítésbe. A gyönyörűen feldíszített terem és feltöltött asztal Andi és csapatának, önkéntes szülőknek, nagymamáknak keze munkáját dicséri.

A gyerekek és szüleik, valamint ápolónők tömött sorokban ülve, csendben kísérték figyelemmel a műsort.

A műsort a Két Pupák GyermekZenekar kezdte énekléssel és mesemondással. A zenés program alatt a gyerkőcök is többször bekapcsolódhattak a közös éneklésbe, egészen addig, amíg meg nem érkezett a Mikulás. A Mikulás ajándékot hozott a gyerekeknek: tornazsákot, kislányoknak és kisfiúnak különböző színűt, telve finomsággal, színezővel, csecse-becsékkel. A gyerekek nagy örömmel mutatták meg, hogy mit  rejtett a zsák; a gondosan összeválogatott és sokszínű csomagok is a figyelmességet tükrözték. _dsc4159

Az ajándékozás után megérkezett Ronald bohóc, aki hihetetlen és nagyon mulatságos trükkökkel szórakoztatta a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Engem személy szerint teljesen lenyűgözött az, ahogy bánni tudott a gyerekekkel, az a nyelv, amin megszólította őket és ahogy elérte, hogy a gyerkőcök partnerek legyenek a játékban úgy, hogy eközben fegyelmezetten figyeltek mindarra, amit mond. A produkció nem csak az apróságokban, de a felnőttekben is rengeteg kérdést ébresztett: Vajon ezt hogy csinálta? :)

A műsor után egy közös uzsonnára hívta vendégül Andi és Andi a csapatot és a jelenlévő gyerekeket, szüleiket, nagyszüleiket.

_dsc4244Ahogy figyeltem a gyerekeket, a felnőtteket, a ház munkatársait az fogalmazódott meg bennem, hogy a legszebb ebben az egészen az, hogy mindannyiuk közös munkájának eredményeként ma 47 gyermek érezhette magát önfeledten még úgy is, hogy egy-kettő kis beteg éppen csak erre a 2 órára hagyhatta el a kórház termeit. Szép dolog látni azt, hogy vannak emberek, akik nem csak a saját kis világukat építik, szépítik, hanem ha van rá erejük és kapacitásuk dolgoznak azon, hogy a család meghittségéből és a karácsonyi csodából másoknak is adjanak.

Köszönjük a meghívást és a szeretetteljes fogadtatást Nagyné Bayerle Andreának (Andi) és Vasné Konyári Andreának.