14963522_1388095314534482_1350814903_oMár többször is előfordult, hogy a lányok edzés előtt kis doboznyi zölddel érkeztek. Szeretek én is zöldeket rágcsálni, frissítőnek és tisztítónak érzem őket. Kíváncsiságom hajtott így megtudtam, hogy mit rejt a doboz. Különféle zöldségek fiatal hajtásait. Tovább vitt ez a kíváncsiság és már ott is álltam a szegedi piac csarnokának szélső sorában.
A tároló egységek előtt kerámia állványon egy-egy csipetnyi növény mutatta meg magát. A miniatűr levelek számomra nem árulkodtak arról, hogy mi is lehet. Egyről volt tippem csak, bordós lilás színe megsúgta ő a cékla.
Tíz körül járt az idő, úgy tűnt elkéstem. A termelő úr sajnálattal közölte, az áru elfogyott. Látta csalódottságom és már nyitotta is jegyzetfüzetét.
– Milyet szeretnél? Holnapra félre teszek neked! – ajánlotta fel készségesen.
Tájékoztatással segítségemre volt a választásban. Sorolta áruit: cukorborsó, vegyes saláta, kapor, cékla, zöldhagyma. Végül úgynevezett nappali vegyes keveréket jegyzett elő nekem.
Alig vártam a vasárnapot. Már a hajtás-reggeli gondolatától is frissebb voltam. Az árusító sorra kanyarodva már messziről mosolygott rám a termelő. Köszöntöttük egymást és elkezdte a dobozomba pakolni a növényeket. Egy hosszú fa csipesszel fogta meg őket. Rendkívüli óvatossággal bánt velük; mintha a csipesz a keze meghosszabbítása, az ujjai vége lett volna. Nem tömködte agyon a dobozt, láttam, hogy kerüli a törésnek még a gondolatát is.
Nem bírtam szó nélkül hagyni, hogy milyen tisztelettel bánik a terményeivel.
– … mert tudod, nevelem őket. – mondta büszkén.
Érződött hangján, hogy kapcsolat van közte és a hajtások között. Ahogy beszélgettünk mondandójából áradt az öröm, amit ezekkel a növényekkel való foglalkozás ad neki.
– Mindaz, amit beleteszek visszajön. Képzeld el, hogy akiknek adom, annak örömet okoz az elfogyasztása és visszatérnek hozzám. Akkor hoznak magukkal abból, amit éreztek, miközben falatoztak. Esetleg továbbadták a hírt. Mások is bekapcsolódnak. Látod, Te is így kerültél ide.
Büszkeséggel töltötte el, hogy munkáját mások is meglátják. Ez inspirálja: amikor az emberek a zöld hajtásokat nem csak nézik, hanem meglátják bennünk az odaadást, a tetteket, az életet.
Mit gondolsz, kóstolnál Te is egy falat életet?