golf-83869_1280Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mit sportolok. Ilyenkor elakad a szavam, néhány másodperc múlva szólalok csak meg. Nem tudom hirtelen rávágni egy szóval, hogy mi az, amit csinálok.
A Fontanus Akadémia edzéseire járok, heti 3 alkalommal az alkalmankénti 2 órás edzésekre.

Minden mozgás elhelyezhető a sportolók által jól ismert erő-állóképesség-gyorsaság háromszögben. Mi ezekből szemezgetünk, így minden edzés mást céloz, ezzel törekedve az egyensúly, azaz a háromszög közepe felé. Ha valaki mindig ugyanazt csinálja, akkor abban a mozgásformában valószínűleg jártas lesz, ami továbbá azzal jár, hogy csak bizonyos izomcsoportok fejlődnek a testében. A mi célunk az, hogy a legkülönbözőbb impulzusokat megadjuk a testünknek a különböző típusú mozgások által.

Az akadémián lévő edzések változatosak: vannak futóedzéseink, ilyenkor vagy hosszútávot futunk, vagy rövidebb iramfutások illetve még rövidebb sprint távok tarkítják az edzést. Ezek többnyire a légzőszervrendszert terhelik. Egy másik esetben a keringést terheljük, különböző – az általános iskolából jól ismert – állatka gyakorlatokkal. Egy harmadik esetben az izmainkat célozzuk: erőnléti edzéseket végzünk rengeteg erősítő gyakorlattal és mászással.
A valódi változatosságot az adja, hogy ezek az elemek egy edzésen belül megtalálhatóak úgy, hogy a gyakorlatok egészséges kialakításáért szakmai háttér felel.

Csapda lehet, ha csak azt a sportot űzzük, amiben jóknak találjuk magunkat. Elsőre sikerélményt nyújt, de hosszútávon már keresni kell a benne rejlő fejlődési lehetőségeket, ami egy idő után egyre nehezebb.
Amikor egy új mozgásforma kapcsán nehézségbe ütközünk, az megmutatja a gyengeségeinket, és egyben azt is, hogy ha elindulunk ebbe az irányba, akkor olyat láthatunk meg magunkból, amit a komfortos környezetben soha.

Merj változtatni és kipróbálni új dolgokat!