dessert-526599_1280Az ősz beköszöntével a testünkben olyan folyamatok indulnak el, amelyek a nyári hónapokban még nem ismertek. A szervezetünk elkezd raktározni, tartalékolni a hidegebb időszakra, így annak tápanyagigénye megváltozik. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mit fogyasszunk ezekben a hónapokban, mit változtassunk az étrendünkön egy évszakváltás bekövetkeztével. A szezonális gyümölcsök, zöldségek értékes tápanyagokat tartalmaznak, és nem véletlen, hogy nem teremnek az év minden napján. Érdemes kipróbálni, többféleképpen elkészíteni őket, amikor szezonjuk van.
Figyelem! Fogyasztás után kideríthető, hogy mennyire volt hasznos az étel elfogyasztása.
Honnan tudom? Ha egy étel a szervezetünk szempontjából hasznos tápanyagokat tartalmazott, akkor ezt kis figyelemmel tetten tudom érni magamon, ahogy figyelem a testem. Akkor “hasznos” az étel, ha a szervezetem könnyen lebontja azt, és gyorsan beépíti a szükséges tápanyagokat.
Ezt úgy ismerem fel, hogy evés után nincs a jól ismert “kajakóma”, a “belaktam” érzet, hanem épp ellenkezőleg: az éhségérzet elmúlik és a test az étkezés befejeztével feltöltődik, új erőre kap.  A test folyamatosan adja az információt az agynak, hogy milyen tápanyagra van szüksége.  Amikor hirtelen beugrik egy étel, amit megkívánunk, akkor valószínűleg az agyunk jelez, hogy mire van szüksége a testnek, mi égett ki a tápanyagraktárból. Ilyenkor adjunk teret ezeknek az légből kapottnak tűnő ötleteknek, és ha van lehetőségünk rá, akkor ugorjunk le a boltba. Ha megszokásból táplálkozunk, akkor elvesszük a lehetőséget attól, hogy olyan ételt juttassunk a szervezetünkbe, amire valójában szüksége van a testünknek.