A minap utamon egy apró léptekben topogó szálkás szőrű tacskót néztem és tiszta szívemmel örültem az élménynek. Ahogy ez a kerge kutya vonult az utcán, eszembe jutott egyik kedvenc filmem. Tudniillik az Amelie csodálatos élete című filmben vannak jelenetek, melyekben a szereplők azon a szokásairól mesél a narrátor, amit nem szeretnek és amit igen.

Kiragadom a szeretem dolgokat:
– Amelie apja, Raphaël Poulain szereti nagy darabokban letépni a tapétát, sorba rakni és gondosan kitisztítani a cipőit, kiüríteni a szerszámos ládáját, alaposan kitakarítani és végül szépen visszapakolni mindent.
– Amelie anyja, Amandine Poulain szereti a műkorcsolyázók kosztümjét nézni a tv-ben, lábával fényesíteni a parkettát, kiüríteni a retiküljét, alaposan kitisztítani és végül szépen bepakolni.
– Madame Suzanne, acat-233367_640 Két malom kávéház tulajdonosnője szereti azokat a sportolókat, akik elsírják magukat, ha veszítenek.
– Gina, Amelie kolléganője, akinek nagymamája csontkovács volt, imádja ropogtatni a csontjait.
– Hipolito, a bukott író, a kávéház egyik törzsvendége leginkább azt szereti nézni a tv-ben, amit a bika felökleli a torreádort.
– Joseph, egy másik törzsvendég egyetlen dolgot szeret, kipukkasztani a műanyag fólia buborékjait.
– Philomène, a légikisasszony, akinek Rodrigo nevű macskájára útjai alatt Amelie vigyáz, szereti, amint a macska tálkája koppan a kőpadlón.
– Ott van Rodrigo, aki szeret jelen lenni, amikor mesét mondanak a gyerekeknek.  Amelie pedig, nagyon szeret a moziban hátrafordulni és nézni a többiek arcát. És szereti felfedezni azokat az apró részleteket, amiket senki nem vesz észre. Különös örömmel tölti el belefúrni az ujjait egy magokkal teli zsákba, kiskanállal összetörni a kemény karamellt, kavicsokkal kacsázni a St. Martin csatorna vizén.
Szóval ez a ki mit szeret dolog a filmből és a tacskó jelenléte összekapcsolódott bennem. Mert szeretek, megpillantani egy tacskót, amint bolondosan lebeg a füle miközben szedi apró lábait. Belendültem, eszembe jutott még egy: szeretem kihalászni a leveleket a postaládámból az ajtó kinyitása nélkül.
Legyél Te is szereplő a filmben egy pillanatra. Képzeld el, hogy kapsz néhány filmkockát, amiben bemutatnak. Mit mondhatna a narrátor, mi az, amit Te szeretsz?