person-916181_1920Ma azon kaptam magam a kajakos tábori szülőin, hogy mennyi embert érint ez a kérdés? Tényleg érdekelne, hogy mostanság mivel töltik a lurkók a szünidőt?

A gyerekkori emlékeim a nagyszülőkre és táborokra épültek… szalmabálán beszélgetni az unokatesókkal, bandázni, focizni, fára mászni…hmm Most mennyi időt tölthet egy gyermek a nagyinál vagy a táborokban? Ami a táborokat illeti, némelyik borsos árat kér az egy hetes foglalkozásért.
Elgondolkoztam, hogy tényleg foglalkoztatni, tanítani “kell” nyáron is őket? A nyár a kiáradás, élmények gyűjtése, elengedés, pihenés, töltődés- ami a gyerekeket illeti; no nem mondom, a szülőre is ráfér… Azt tapasztalom ez az amire igazán szükségünk van.
Az első hét még a kiengedés és pihenés hete. Azonban vannak olyan dolgos napok is, mikor az “agyamra” mennek. Ez van. Mit szépítsek, emberből vagyok. Megy a lefoglalás, játszás, némi játékos együtt “házimunkálkodás”, de van hogy a folytonos vitájuk a kicsiknek szétszed ebben a kánikulában. Fogom olyankor a fejem- nyugi anyuci- hosszú ez a nyár. Most van lehetőségem előrelátóan megtervezni, hogy ne essünk szét!
A nagy fiam már önálló, intézi magának a nagyszülőnél ismerősöknél, haverokkal együtt munkát, napi bérért. Neki a nyár a Waldorf érettségi után a pihenés és munka megfelelő arányából épül. Jót tesz a diákoknak egy kis nyári munka ezt látom. Velünk se volt ez másképp. Munkára tanít és arra, hogy meglássam mennyit ér a munkám.
Élet ízű.
A középső fiam “kiskamaszkodik”neki a sport a mindene, még a húgával való civakodásból is sportot űz! Kajakozik így nem volt kérdés hogy a Szegedi Vízisport Egyesület által szervezett napközis táborba megy: 2 hét. Haverok, napfény, edzés! Tisza-jó levegő-edzi a testet-lelket.
A kicsi lányom akit néha a nagyszülők visznek el- egy vagy 3 napra- már ez is óriási segítség, mert ő többnyire a szoknyám mellett tölti a nyarat. És ez rendben is van, hisz kicsi és összenőve vagyunk még. Másolva tanulgatja tőlem a női élet rejtelmeit. Befőzés, dzsemkészítés miegymás.
A nyár fele megtervezve! Pipa! Gondolhatnám.
Itt megállnék, hiszen nem a gondolat hanem az élet írja mindezt és festi színesre, úgy ahogy nem várnám és ettől szép!
Építkezünk, annak minden árnyalata izgalmas, de erről majd máskor és máshogy írok.

Élménydús vakációt Mindenkinek!