A Ronald McDonald Házban jártunk, ahol Nagyné Bayerle Andreával, a ház menedzserével beszélgettünk.

_DSC0069

A Ronald McDonald Házról

Tények

A budapesti Ronald McDonald ház 1999. július 5-én nyitotta meg kapuit, 200.-ként a világon. Ma 20 szoba várja lakóit összesen 4 emeleten.  Az elmúlt évben 350 családnak szolgált hajlékul.

A ház azoknak a gyermekeknek és családjaiknak (elsősorban édesanyjuknak) nyújt otthont, akik krónikus betegségükből fakadóan hosszabb- rövidebb távon, de folyamatos kórházi kezelésre szorulnak. A Ház szobákat kínál a gyermekek, anyukáik és szükség esetén az egész család számára, ezzel megteremtve azt a lehetőséget, hogy a vidéken élő édesanyák és a kezelés alatt álló gyermekek a kezelések idején kívül együtt lehessenek egy színes, komfortos és barátságos környezetben.

_DSC0109

 

Az itt tartózkodás számukra teljesen ingyenes. Az intézmény az államtól teljesen függetlenül tartja fent magát, a McDonald’s éttermekben található perselyekből fedezik az üzemeltetési költségeiket, a felújításokat, felmerülő javításokat pedig különböző támogatásokból, illetve az adó 1%-ból tudják finanszírozni. Ezen kívül vannak jelesebb napok, pl.: McHappy Day amelynek keretében 2015-ben minden McDonalds-ban megvásárolt sült burgonyával, illetve egy apró ajándékkal támogathatták az Alapítványt.

Benyomások

Ott tartózkodásunk során a ház életébe is betekintést nyerhettünk. A földszinten hatalmas nappali, ebédlő, konyha, rengeteg játék várja a „hazatérő” családokat és a vendégeket.

_DSC0039

Délután 3 óra van, rend, csend, tisztaság. Két édesanya nézi a televíziót, egyikükhöz szorosan hozzábújva a kislánya. A másikuk szeme az asztalnál játszó mosolygó angyalkán pihen.

_DSC0104

Az idő alatt, amíg járjuk a ház folyosóit; betekintést nyerhetek egy-egy szobába, közösségi térbe.

_DSC0128

Rengeteg történet rajzolódik ki előttem. Macik, plüss állatok mindenütt.

_DSC0113

_DSC0087

Gyermekkezek munkáinak nyomai a falakon, képeken. Fényképek őrzik néhányuk emlékét. Ahogy leérünk, érkezik egy család.

_DSC0070

Pillanatkép: édesanya és gyermeke az asztalnál ülnek, uzsonnáznak.

_DSC0132

 

Andi, a Ház lelke

“Itt az a gyerek jó, aki rossz, mert akkor jól van.” – mondja mosolyogva

Korábban védőnőként dolgozott, ebből fakadó ismeretei révén pedig egészségügyi tárgyakat tanított egy szakiskolában. 17 évvel ezelőtt bukkant az Alapítvány által kínált lehetőségre, amelyet akkor megragadott és azóta sem engedett el. Andi szüntelen mosolyog, figyelme a folyosón rohangáló kis embereken van, mindenkihez van egy kedves szava. Látszik, hogy betegségek ide-vagy oda, ő szereti amit csinál. Mikor arról kérdezem, hogy mi motiválja őt nevetve annyit felel: „Itt kiteljesedhetek”.

A házban rengeteg lehetőséget lát. Saját tapasztalata révén tudja, hogy mit jelent egy-egy édesanyának ott állni tele kérdésekkel nem értve mi történik és mi történhet vele és gyermekével.

“Itt minden napnak van értelme, mert tudsz másokért tenni.”

Andi célja az, hogy mindenki, aki betér a házba békére, nyugalomra és szeretetre leljen. Legyen egy hely, ahol a gyerekek a kezelést követően felszabadultan tudnak játszani, együtt időt tölteni. Legyen egy hely az anyukák számára is, ahol tabuk nélkül tudnak kérdéseket feltenni és tapasztalatokat megosztani egymással. Ezek a feltételek a gyógyuláshoz elengedhetetlenek.

“Ez nem munka, ez valami egészen más” – mondja Andi a beszélgetés vége felé közeledve.

Azt mondanám; ez hivatás. Mi tesz különbséget a kettő között? Az, amivel az egyén megtölti azt, vagyis szereti azt, ami csinál.

Önkéntes program

Andival beszélgetve fény derült arra, hogy éppen az önkéntes program megújításán, átalakításán dolgoznak.

A céljuk, hogy olyan emberek találjanak rájuk, akik valóban itt szeretnék tölteni idejük egy részét, a gyerekekkel, az anyukákkal. Ez egy olyan hely, ahol valóban olyan emberekre van szükség, akik amit cselekednek azt szívből teszik.

Az önkéntes programmal és a lehetőségekkel kapcsolatban még jelentkezünk, ugyanis a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány és a Nő arcai magazin úgy döntöttek, hogy megfogják egymás kezét. Andi társakat keres maga mellé, mi pedig társaiként ebben segítünk.

Nők együtt, egymásért, másokért, az életért.

_DSC0060