picture-122-1412837136 (1)Egy olyan alapítványt szeretnék bemutatni, ami ugyan egy a sok közül, mégis egyedi. Létrejöttét anyai féltő érzések vezérelték. Az alapítvány céljai között szerepel, hogy a régióban segítséget nyújtson a koraszülött babáknak, szüleiknek és a Szegedi Gyerekklinika koraszülött intenzív/ PIC/ osztály dolgozóinak.

Dr.Rádi Katalin az alapítvány alapítója, inspiráló motiváló és példaértékű lehet minden nő számára amit ő képvisel. Kata fiatal lelkes két gyermekes anyuka, akinek az első babája a tervezettnél hamarabb érkezett. Jogi egyetemet végzett, érdeklődése az alapítványok felé már ekkor megvolt, de konkrét terve még nem volt. Az élet azonban úgy hozta, hogy a baba az első időszakot a koraszülött osztályon töltötte. Amikor más anyuka a boldogság rózsaszín felhőjében úszik, ő az aggódások félelmek közt élte mindennapjait. Hálás volt az osztályon lévő dolgozóknak. Meglátta azt, lehetne itt több olyan dolgot tenni ami a babákat, a szülők életét és az ott dolgozók munkáját segítené. Ezek a megélt dolgok belső útmutatóként terelték őt az alapítvány létrehozására.

Lelkes csapattal végzi odaadó munkáját. Bővebben az alapítvány oldalán lehet tájékozódni a munkásságukról. De pár szóban bemutatnám mit is csinálnak.

Az alapítvány nem olyan régen adott át egy “anya szobát” a koraszülött gyermekek édesanyáinak a kora szülött osztályon. A női klinikán is kialakítottak egy ilyen szobát ami hamarosan átadásra kerül és egy mentálhigiénés szakember is segít az anyáknak.

Miért volt ez fontos?

Kata felismerte a jelentőségét annak,hogy mennyire fontos egy ilyen helyzetben, hogy az anya a gyermeke közelében lehessen akkor is, mikor gyermeke koraszülött és speciális gondozást 526462_141972632651344_185264080_nigényel. Az alapítvány programjai között szerepel emellett családi napok szervezése, ahol összejöhetnek a szülők a gyermekekkel, ezen kívül szakmai programokkal várják a szülőket, míg a gyermekeknek  különböző foglalkozásokkal színesítik a napjukat. Jótékonysági koncerteket is szerveznek adomány gyűjtés céljából.

Kata csillogó szemmel beszél a munkájáról, amit valójában küldetésként él meg. Szeretne segíteni és ez a szándék vezérli. Koraszülött kislánya ma már egészséges, ovis nagylány. Sokan vannak azonban akik nem ilyen szerencsések. Van akinek kisebb súllyal és jóval hamarabb érkezik a babája. A koraszülött osztály dolgozóinak felkészült szakmai tudása ellenére mégis ott van az bennük, hogy megfelelő ismeretek és információk nélkül, túlzottan aggódnak a kezdeti nehézségek miatt. Az alapítvány különböző programjaival ezt is segíti. Hasonló sorsú anyákkal dolgozik együtt, hogy teljes életet élhessenek azok a szülők és gyermekük, akiket az első napokban a kórház falai közt látogattak és rengeteg félelem közepette indultak együtt a családdá válás útján.

Most is emlékszem arra a mondatra- mondja Kata- amikor a baba állapotáról érdeklődött, annyit tudtak neki mondani: „pillanatnyilag stabil”. Az inkubátor előtt állva, ez a mondat szívbemarkoló. „Ott állsz és nézed és nem tudsz semmi biztatót.”- mondta Kata. „A csapat, aki ott dolgozik, emberfeletti munkát végez odaadásával.- meséli Kata- Az embert látják és segítik.”A remény és a hit, ami őt segítette ebben a nehéz időszakban.

Miközben ma Magyarországon minden 10. nő koraszülött babát hoz világra.

28152_135654683283139_984073731_n

„Ugyanazt érzem, amit te!”

Ez az érzés az ami összeköti a koraszülő nőket, mert a gyermekük korábban érkezett. Anyatársak akik ugyanúgy éreznek. Nekik nem adatott meg a babás szoba szülés után. Nem ölelgethetik vagy nézegethetik a kezükben tartva csöppnyi gyermekeiket. Később tehetik ezt meg,ez sok esetben nagyon megviseli az anya- gyermek kapcsolat kezdeti viszonyát. Az alapítványnak erre külön programja van. Kora- mentor- aki valójában egy szülő társ. Hiszen az orvosokon, ápolókon kívül szükségük van a szülőknek egy olyan társra, aki már ezt átélte és feldolgozta. Biztatni tudja, hogy küzdelmes az út, de van élet az intenzív osztályon eltöltött időszak után is! Az alapítványban dolgozó lelkes csapat kitartóan keresi azokat a lehetőségeket ahol az alapítvány rendezhet társadalmi eseményeket, koncerteket.

Megindító ahogy erről Kata mesél. Látni, keresni a lehetőségeket, küzdeni egy közös ügyért, ami nagyon sok embert érint. Beszéltünk még arról, hogy a köztudatban a koraszülés tabu téma, takargatni való, pedig ha a számokat nézem, mindenki közelében van egy nő, akinek korábban érkezett a gyermeke!

Te aki most ezt a sort olvasod, lehet neked is… Beszéljünk róla, tudassuk vele, hogy nincs egyedül. Mi nők, társai lehetünk egymásnak ebben a helyzetben is. Számomra értéket képvisel az alapítvány és az azt működtető emberek munkája. Ezt szerettem volna megmutatni.