soccer-1520875_1280Olvasom az egyik internetes hírportál cikkét, hogy egy partjelző, aki nem mellesleg hölgy, szakmai feladata ellátása közben csúnya szidalmakat kapott. Az NB I legbátrabb emberének nevezik Őt.

Szó, mi szó nem lepődök meg, labdarúgó mérkőzésen történt mindez, de elfogult sem akarok lenni, bárhol történhetett volna. A focihoz nem értek, érdeklődési körömbe nem tartozik, ez a cikk mégis felkeltette a figyelmem. Végigolvastam. Ami eszembe jutott róla, hogy bár mindenki így állna a feladatához. Vagy egyszerűen az élethez.

Mit mutat ez a NŐ, nekem? Asszisztensként a bíró munkáját segíti, hogy a mérkőzés a lehető legtisztábban (értsd: szabályoknak megfelelően) játszódjon le. Ehhez észre kellett vennie magában az érdeklődést a futball iránt. Aztán továbbment, labdarúgó játékvezető lett. Ehhez tanulnia kellett, mondjuk a szabályokat. A mérkőzésvezető asszisztenseként figyelnie kellett, 2×45 percen keresztül úgy, hogy ott legyen, ahol az események zajlanak, tehát fut fel s alá a pálya szélén. Tudnia kellett, mint jelent a koncentrált figyelem és tudnia kellett, hogy 2 x 45 perc folyamatos mozgáshoz milyen erőnlét szükséges. Biztosnak kellett lennie a dolgában, ez feltételezi az előbb említett figyelmet és tudást. Látott valamit, amit jelenkori tudása szerint szabálytalannak ítélt és jelzett. A bíró ezután dönthetett vagy így vagy úgy, végül 11-est ítélt.

Bátorság ez tényleg? Vagy precizitás, netán profizmus? Vagy egyszerűen igaz, őszinte hozzáállás fűszerezve azzal, hogy szereti, amit csinál?

Tegyük fel, hogy… a sportmérkőzéseken túl a hétköznapi életben is így élnek az emberek, függetlenül attól, hogy NŐ vagy FÉRFI az illető. És tegyük fel azt is, hogy a környezet nem szidalmaz, ha szembesül egy hibával, inkább megköszöni, mert így maradhat tiszta a küzdelem, történjen az bárhol.

Lehet, hogy idealista vagyok, mégis úgy érzem, amikor ilyen történetek jönnek velem szembe, hogy nem halt még ki a valódi ember.

Köszönöm Katalin!

 

 – Szendrei Ági