view-834961_1920Azok közé tartozom, akiknek a kamaszkorát még film formájában vetítve, a képernyő előtt ülve is kínos lenne végignézni. Vajon hányan lehetnek így ezzel?
Mondhatom, hogy azon a korszakon túl vagyok, “megtanultam” magam egy szinten, ritkán lep meg a testem és még ritkábban keveredek kínos helyzetekbe vagy szegek meg – tudatlanul – íratlan törvényeket. De vajon ez azt is jelenti, hogy túl vagyok a kamaszkoromon? Akkor miért lenne kínos a pubertáskori önmagamat újra végignézni?
Mindennek az elkerülésére, ami akkor kellemetlenül érintett, kidolgoztam már a magam stratégiáját, felkészültem már minden képzeletbeli helyzetre, találkozóra és párbeszédre, minden lépcsőn ültem már, és tisztában vagyok a korlátaimmal és a lehetőségeimmel, és én kéremszépen, tudom a helyemet, mert megtanultam – mondhatnám, ha nem lenne ott egy apró kavics a cipőmben minden lépésemnél. A kétely, a félelem, hogy egyszer mégis kiderül, kibuggyan, láthatóvá válik valami leplezett nagy titok, ami a kínos múlt, ami lehet, hogy nem is múlt el, már magam sem tudom…az idők, mikor a dolgok nem mentek jól, a csontomig hatolt minden gúnyos megjegyzés, és minden nap egy új pofon volt, ami lassan megtanította, hogy nekem nőként hol van a helyem.

Azt hiszem, ahhoz kell a bátorság, hogy ezt a zavaros filmet egyszer mégiscsak végignézzem, a nélkül, hogy takargatnám magam előtt annak egyetlen percét is. Hiszen a részem, és megértésre vár minden darabja, minden perce, ahol kicseréltem önmagamat valami másra, ami kevésbé kellemetlen, feltűnő, vagy a környezetem számára elfogadhatóbb, és leginkább kevésbé kockázatos.
Kicseréltem magam a biztonságra, olyannyira, hogy emlékezni is félelmetes.

Ha megtorpannék, majd emlékeztetem magam, hogy a sok emlék között, amit szívesen elfelejtenék, dereng egy érzés, egy szívdobogás, lángoló arc és izzadó tenyér…azt is bezártam oda, mintha soha meg nem történt volna.