P60417-095529

Múlt szombaton még nem sejtettem, hogy milyen csodálatos földi élményben lesz részem, amikor apa megkérdezte a reggelinél, hogy jövök-e vele a rokonok virágkertészetébe. Ugyanis Ő indul és hozza a tavaszi kertrendezés kellékeit. Persze! – villanyozódtam fel egy pillanat alatt és tíz perc múlva már gördültem is ki a kocsival, hogy elinduljunk bevirágozni.

Eddig egyszer voltam ebben a mini kertészetben, akkor is fülig ért a szám a miliőtől. Ahogy itt a növényekkel bánnak, az minden részletében a szeretetről szól. Arról a szeretetről, amiben az ember tényleg szereti, amit csinál, és ez látszódik, bárhova is nézel.

A gazdasszony megengedte, hogy körbesétáljak a nevelő házakban. A hatás magával ragadott: ahova csak pillantottam palánták, bimbósak és virágosak. A növendékek három szinten sorakoztak. Voltak muskátlik, pistikék, petúniák, begóniák, árvácskák, csak hogy az ismertebbeket említsem. De találkoztam többfajta fűszernövénnyel is. Megismertem Darazsat, aki csípős paprikaként növöget és állítólag piszok erős. Utamon mindenhová elkísért Molly, az újfundlandi „csitri”. Nagy testével is olyan óvatosan lépkedett a törékeny virágok között, hogy ezt a figyelmességet sok ember eltanulhatná.

Virágokat nevelni, gondozni – úgy láttam, körülnézve a kertészetben – nem kis feladat. Megfelelő tápanyagot, P60417-095349hőmérsékletet, fényviszonyokat biztosítani, a megfelelő időben. És ez még csak az anyag. Hiszem, hogy van valami emberi hozzáadott érték, ami szavakkal nem leírható. Ez körülölelt ott a fóliasátor belsejében miközben álltam szemet pihentetve a színes látványon.

Mitől olyan jó virágok között lenni? Egyszerű lények ők a Földön és ezzel tanítanak. Mit tanít a virág? Magból héja repedésével éledni kezd, nyílik a világ felé, eléri a pompát, aztán meghajol. Nem marad zárva, nyitásra törekszik, élni akar, virulni. A virágzás az életet mutatja; a fóliában sokan voltak, ettől erősebb volt ez az érzet. Úgy hatott rám, kicsit én is virág lettem.

Hazaérve a főváros zajába, a társasház kertjében felsorakoztattam örökbe fogadottjaimat és nagy műgonddal, meg a szakmai tanácsok alkalmazásával elültettem őket. A lépcsőházi és a szobai ablakok díszei lettek, de nem csupán virágok az ablakban, hanem értékek az otthonunkban.

 – Szendrei Ági