kiállítás 2Ahogy arról korábban írtunk, Balla Mártinak megnyílt az első önálló kiállítása március 1-jén Budapesten az eReSz Kultúr Pontban. Ott voltunk a megnyitón, erről számolunk be most nektek.

Oumar Balde, Amadou Kande, Alassane Diallo.

Mi a közös bennük?

Emberek, ahogy te meg én. Szenegálban éltek, majd egy nap úgy döntöttek egy szebb jövő érdekében nekiindulnak az ismeretlennek. Az Atlanti óceán nyelte el őket 2007. április 23-án 157 társukkal együtt. Még szinte gyerekek voltak.

„Ezeket a festményeket annak a 160 koldai, szenegáli fiatalembernek dedikálom, akik 2007. április 23-án elvesztek az Atlanti Óceánon. Eltűnésük híre gyakorlatilag nyomot sem hagyott a nyugati médiában. Láthatatlanok voltak és azok is maradnak a nyugati világ számára.” – olvashatjuk a kiállításon.

Gondolkodtatok már azon, hogy mi kell ahhoz, hogy a tinédzser korban lévő, vagy a húszas éveik elején járó fiúk beüljenek egy fa esetleg gumi csónakba, és nekivágjanak az óceánnak? Senki nem ígér semmit, nem tudják, mi vár rájuk. Azt sem ígéri senki, hogy élve partot érnek. Ha partot is érnek, semmijük sincs. Nincs mit enni, nincs hol aludni, nem várja őket senki.

Neked vajon mi kellene ahhoz, hogy így dönts?

Migránsok.Márti áll

A tavalyi év során sokan találkozhattunk velük Magyarországon is. Ismerő még a tranzit zóna kifejezés, igaz? Emberek, egyik kezükben egy szatyor, abban minden vagyonuk; másikban egy gyermek. Elhagyják az otthonukat, mert az élhetetlenné vált. Elindulnak az ismeretlenbe, senki nem ígér semmit, nincs biztos pont, semmi sem ismerős. Idegen világba csöppennek: más nyelvet beszélnek, más vallást gyakorolnak, más a bőrszínük, más az éghajlat, mások a szokások, minden ismeretlen és bizonytalan.

Mégis van valami ismerős: emberek élnek itt is, emberek, mint ők.

Te látod őket?

A kiállítás március 20-ig ingyenesen megtekinthető Budapesten a IX. kerület Lónyai utca 20. szám alatt az eReSZ Kultúr Pontban keddtől szombatig, 14:00-18:00 óra között.

 

 – Kürti Nóri