italy-1157365_1280Képzelj el egy helyet a világban, ahol a nyugalom, az ízek és a színek dominálnak. Az emberek nem rohannak, sőt kifejezetten ráérősek, a férfiak és a nők is igényesek és jól öltözöttek, nyitottak és közlékenyek. Mindez egy szigeten fekszik, ahol működik egy vulkán. Lehet, hogy több ilyen hely is létezik a világban, de most Szicíliáról fog szó esni.

Többször is volt alkalmam Olaszországba menni, de ennyire délen most voltam először. Úgy voltam vele a jó idő garantált még akkor is, ha március van. A hét első pár napjában nem szűkölködött az időjárás a napfényben, ám utána meglepetésként jég és hó esett. Ez annyira meglepett, hogy úgy voltam vele, ezt közelről is meg kell csodálnom. Amíg a többiek bentről nézték az egészet én kimentem és kiálltam a sűrű hópelyhek közé. Kitártam a kezemet és hangosan nevettem.

Nem ez volt az egyedüli, ami kizökkentett Szicíliában. Kapásból ott voltak az emberek, akikről sugárzott, hogy jól érzik magukat a bőrükben. Mindekét nem képviselője úgy festett, mint aki most lépett ki valamelyik divatmagazinból. Még egy pap is. Sohasem siettek sehova. Volt, hogy akkor sem, mikor megbeszélésre tartottunk, vagy szorított minket a határidő. Apropó határidő. Az elején rettentően bosszantó volt, hogy az előre eltervezett programtól már az első nap eltértünk és onnantól már szinte el is felejthettük. Így el is gondolkoztam rajta, hogy miért esik ilyen nehezemre elengedni a kontrollt és egyszerűen csak élvezni azt, amit csinálok és ahol vagyok. Két napomba telt mire rájöttem, hogy ez csak elhatározás kérdése. Ha úgy döntök, élhetek úgy, mint az olaszok.sicily-672935_1280

Miután átadtam magam ennek az érzésnek jöhettek az tipikus olasz ételek. A tészták, pizzák, tengeri herkentyűk és az édességek. Az egyik nap még azt is megtanultam egy cheftől, hogy hogyan készítsek Arancinit, vagyis olasz rizsgolyót. Előételként rendszerint fogyasztanak olyan ételeket, amiket nálunk főfogásként, így nem volt meglepő, hogy sokszor már attól eltelítődtünk. Az egyik leghíresebb a Caponata, ami többek között padlizsánnal, kapri- és olajbogyóval készül. Az ottani kenyerek mesések, nem is beszélve az ottani sajtokról. Az egyik kedvencem a Piacentimu Ennese, ami juhtejből készül, sáfrány és bors is van benne. A Ricotta már odaérkezésem előtt is ismeretes volt, de itt sokkal lágyabb és krémesebb, mint bárhol máshol. Utóbbiból készül a Canolli. Ennek is sok változata van. Én megkóstoltam, vagy ötöt, de mindegyik nagyon finomnak bizonyult. Az étkezésre mindig rengeteg időt hagynak, így esélye sincs senkinek menekülni az íz áradat elől. De miért is tenné bárki is. Aki csak teheti utazzon Szicíliába, nem fogja megbánni.

A nyelv is magával ragadó. És ha meg szeretnéd értetni magad elengedhetetlen, hogy megtanulj egy pár szót, mert (legalábbis azon a részen, ahol én voltam) nem sokan beszélnek angolul. Úgy döntöttem szeretnék velük kommunikálni, így minden nap tanultam magamtól egy pár szót, aminek nagyon örültek és előszeretettel tanítottak újakat és gyakoroltatták addig, amíg megfelelő nem lett a kiejtésem.

Különleges emberek, egy különleges helyen.

Arrivederci