makeup-1078417_1920
Van olyan nő, aki ritkán sminkel, valaki soha, valaki ki sem lép smink nélkül az utcára. Mások vagyunk ebben is. A sminkkel saját magunknak is ezerféle arcot vagyunk képesek alkotni. Bár felmerül a kérdés, hogy tényleg ezerféle az az arc, amit a tükörben látunk? A sminkelés kreatív játék is lehet. A színek, az új formák, a faktúrák, árnyaltok csodálatos játéka.
Régóta sokat, sokszor sminkelek. Egy ideje figyelem miért veszem elő minden reggel a kis neszesszert, mely ezeket a festékeket rejti.
Az ok, időről időre változik. Kamaszkoromban izgalom volt benne és játék. Kíváncsiság saját magamra, arra mit lehet alakítani, milyen lehet használni végre a felnőtt világ egyik fő kellékét. Aztán a 20-as éveim elején elbújni akartam a smink mögé. Korrigálni, javítani, változtatni. Saját magamat akartam megváltoztatni, elbújni. És a smink egyszerű megoldásnak tűnt. Egy idő után megértettem, hogy a felszíni változtatás önmagában véve nem orvosol semmit. A smink is háttérbe szorult, és az arcom enélkül is alakult, ahogyan belül valami más alakult. Aztán most frissen a 30-nál, megint átértékelődött a smink. A kevés alvás, a fáradtság bizony másképp hagy nyomot az arcomon, mint 17 évesen.
Egy ideig lelkesen korrigálni akartam ezt a természetes változást. És újabb állomás következett. Végig nézve az évek alatt miért sminkeltem, kezdett derengeni, hogy ez egy eszköz. Lehet méreg és orvosság is, attól függ mire és miért használom. Kiemelni tudom vele épp azt amilyen vagyok. Ez látszódni fog a sminken is, hogy rendben vagyok magammal. Ha korrigálni, elbújni és mást mutatni akarok, az is látszódik, bármennyire fáj is ezt hallani.
Miért született ez a rövid kis írás? Összegzésképp vagy tudatosítás végett? Az elején magam sem tudtam még.
Arra jöttem rá, hogy az első lépés, itt is fejben kezdődik, mielőtt még az ecsetért nyúlnék.
Visszatalálni a kamaszkori bátor, izgalommal teli kísérletezéshez, mindazzal a tapasztalattal és tudással amit az elmúlt évek hoztak.
Hölgyek, itt a tavasz, kísérletezésre fel.