Az egyik munkatársam asztalán megláttam egy papírból hajtogatott darut. Egyszínű volt, végtelenül egyszerű, letisztult kis forma, egy majdnem teljesen üres asztalon. Egy darab papír: a színe, a formája, de még a papír textúrája se volt különleges. Mégis volt benne valami, ami megragadta a figyelmemet.

A látványon felbuzdulva ismét felkerekedtem és meglátogattam egy papírboltot: kifejezetten olyat kerestem, ahol nagyon sokféle papírt lehetett találni.

A papírboltok nagy szerelmese voltam mindig is: a színes lapok, a csomagolópapírok, a különböző anyagú, vastagságú, tapintású lapocskák lehetőségek millióit rejtik, hordozzák magukban.

Válogattam, választottam, próbáltam elképzelni melyik lappal milyen lehet dolgozni.

Egy nagy szatyornyi alapanyaggal tértem haza aznap este, és tettem fel magamnak a kérdést: mit szeretnék készíteni belőlük?

Pillangót! – kiáltott fel bennem egy hang lelkesen.

Egyszerű origami papírral kezdtem, majd átváltottam egy darabka, még valamelyik szülinapról megmaradt csomagolópapírra. Idővel a karácsonyi ajándék üvegfelületét védő lapocska is  megtalálta a helyét.

Ismét egy hétköznapi csodába botlottam: arra az időre, amíg azon dolgoztam melyik papírból, milyen színű és mekkora pillangót hajtogassak, legyen-e társa és ha igen az lepke vagy virág legyen, megfeledkeztem mindenről magam körül.

Egyik pillangó született a másik után.

Végül arra a kérdésre is megtaláltam a választ, hogy mit láttam meg abban a daruban az asztalon?

Egy formát, amit alkotója saját maga hozott létre a két kezével, figyelmével. Minden készen vásárolt kis díszletnél ragyogóbb lett ezáltal, csak úgy, mint a szoba újdonsült vendégei: a pillangók.

0104613216709411c72876109216300f65121002e2