mosquito-repellent-492856_1280Megkezdődött a téli szünet. A fiam és apukája kihasználva a szabadságot elgurultak a sógorokhoz néhány nap aktív pihenésre. A síelésből Boldi dünnyögősen, kezdődő huruttal érkezett haza. Orra eldugult, de egyelőre se ki se be semmi. Miután a házi gyógymódok híve vagyok első körben egy forró aromás fürdőt készítettem: közvetlen a vízbe ereszkedés előtt mézzel kevertem vietnámi eukaliptuszt, orvosi levendulát és eukaliptusz radiata illóolajat (ugyanis az olaj a vízzel nem keveredik, így hát kell a vivőanyag). A kád szélén pedig friss kamillatea hűlt várva a fürdő végét, hogy elfogyasszák.

Lefekvés előtt próbálkoztunk újra az orrfújással, de csak nem mozdult. Gondolkoztam mit tehetnék, hogy az alvás mégis pihentető legyen.

Akkor villant fel az emlékkép a fejemben az aromaterapeuta képzésen hallottakról: miszerint kisgyermekek esetében az inhalálást lehet, sőt kifejezetten kötelező ezen a biztonságos módon végrehajtani. Az orosz népi gyógyászati módszert most a gyakorlatban is alkalmazhattam. Megfőztem héjában egy jókora burgonyát, majd miután megpuhult kettévágtam. A belsejébe vietnámi eukaliptusz és vadlevendula keverékét csepegtettem és Boldizsár feje mellé helyeztem az ágyba. A párolgó gyógy keveréktől a szobát tiszta, friss illat járta át.

A levendula simogatóan hatott az én aggódó anyai lelkemre is és a fiam éjszakája is nyugalomban, lassan szuszogó alvással telt.

 – Szendrei Ági