254Gyerekkoromban egyszer elmentünk Ausztriába, és Puchbergben kirándultunk. Pontosan nem emlékszem, hogy hol, de egy hegyi ösvényen sétáltunk, ahol elhaladtunk egy impozáns sziklafal mellett. Mire a szülők kettőt pislogtak, a nővéremmel már fent csüngtünk a falon. Apukám pillanatok alatt ott termett és lekapott bennünket onnan, aminek mi nem örültünk. Ekkor tört derékba a hegymászó karrierem J.

Azóta is ámuldozva figyelem a hegyeket, és elképedve szemlélem azokat, akik ezen óriások gerincére felmerészkednek. Mikor a Hét év Tibetben című könyvet olvastam, le voltam döbbenve, hogy milyen utat járt meg a főhős, és hogy a filmben ezt a teljesítményt miért nem emelik ki. Ez volt az első találkozásom a hegymászással, amikor kicsit bepillantást nyerhettem a kulisszák mögé. Elkezdett érdekelni a dolog, és más könyveket is bezsebeltem. Így akadtam egy olyan műre, amelyben a magyar hegymászás történetét is végig kísérhettem, valamint bekukucskálhattam a magyar expedíciók világába.

Egy napon a nővérem mesélt egy kedves kolléganőjéről, és mondta, hogy képzeld, a Bea amúgy hegymászó is. Bea,277várjunk csak, te arról a Beáról beszélsz? Igen, arról a Beáról, akiről a könyvekben olvastam, aki számomra a könyv lapjaiból most megelevenedett. Engedjétek meg, hogy bemutassam Várkonyi Beát, a nőt, aki munka mellett hegyet mászott, barlangászott, 2 gyermeket felnevelt, táborokat tartott és tart, rengeteget kirándul a mai napig, és akit órákon keresztül lehetne hallgatni. Nemrégiben sikerült beszélgetnem vele, az alábbiakban ezen beszélgetés összefoglalóját olvashatjátok.

Beát ebédszünetben értem el a munkahelyén. Bevallom, izgultam. Biztos már mindenki kérdezte tőle azokat, amiket most én is fogok. Mégis mely kérdést tegyem fel a sok közül? Végül arra jutottam, hogy beszélgetni jöttem, és a másik emberre figyelni, tehát ezt is fogom tenni.
Bea fiatalon ismerkedett meg a barlangászattal. A barlangokról a mélység, a hegyekről pedig a magasság jut az eszembe, így az első kérdésem arra irányult, mégis hogyan lesz a barlangászatból hegymászás. Megdöbbenésemre az ellentmondás csak látszólagos. Hozzáértő körökben egyértelmű a válasz, a barlangászattól egyenes az út a hegymászáshoz, hiszen a technikák nagyon hasonlatosak.
Akkoriban, amikor Bea elkezdett barlangászni, Magyarországon a hegymászó társaságba nehéz volt bekerülni, viszont a barlangászoktól már volt átjárás. Rengeteg barlang feltérképezésében vett részt. Akkoriban kötélhágcsókat használtak a mai kötéltechnika helyett, amelyeket gyakran maguk készítettek, méghozzá bicikli felni felhasználásával! Manapság már ritkán barlangászik, a rendszer is megváltozott, most már nem olyan egyszerű bejutni egy barlangba. A barlangok feltérképezését, dokumentációját szabadidejükben végezték, pusztán azért, mert szerették ezt csinálni.
408237_472314022803444_1366760251_nHa már annyira egyenes az út a hegymászáshoz, akkor ugorjunk is innen tengerszint felé 8000 méterre, és látogassunk el a Himalája szomszédosságában lévő, Karakorumnak nevezett térségébe. Ez a terület azért különleges, mert több 8000 méter fölé magasodó hegycsúcs is található itt. Ezek a K2, a Broad Peak, a Gasherbrum I ( vagy GI) és a Gasherbrum II (GII). Hogy is került ide Bea? 2003-ban a magyar hegymászók expedíciót indítottak és útra keltek a „Magyarok a világ 8 ezresein” mozgalom keretein belül. A kezdeti elgondolást megfűszerezték azzal a gondolattal is, hogy „magyar nők 8000 felett”. Így csatlakozott Bea is a férje oldalán a csapathoz. Ilyen expedíciókról még az átlagember is hall egyet, s mást, de hogy pontosan mi történik ott, azt csak azok tudják, akik bejárják azt az utat. Bea segítségével most mégis megkísérlek némi betekintést nyújtani abba, hogy hogyan zajlik egy ilyen kaland.