aerobics-739661_960_720

Álmosan mászott fel a futógépre, egy kis palack ásványvíz és egy törülköző társaságában. Beállította a nehézségi fokozatot és a távot, kicsit emelve a tegnapihoz képest, dacára az izomláznak. A gép sustorogva elindult, és ő gyorsuló léptekkel figyelte a hajnali sötétben az üvegfalon tükröződő alakját.
– Mint egy disznó. – szögezte le könyörtelenül, és futni kezdett.

A fejében cikáztak a gondolatok, gúnyos és hízelgő hangokká formálódva:
– A fejeden is látszik, hogy dagadt vagy. – szólalt meg végre a tükörkép.
– …
– Olyan vagy, mint azok a nevetséges lányok a tini-filmekben.
– Azoknak legalább van szíve.
– De naiv vagy. Kit érdekel az mai világban?
Erre felemelte a fokozatot, és kivörösödve nagyobb sebességre kapcsolt. Igyekezett nem nézni magát a tükörben. Hátha akkor elhallgatnak a hangok.

Egy darabig csönd volt, és csak a sípoló légzését hallgatta. Aztán – hangosabban mint valaha – megint megszólalt a hang.
– Ezt nem fogod végig bírni.
– Azt meglátjuk.
– A felénél sem jársz.
– A második fele mindig könnyebb.
– Alkudozz csak, alkudozz..
– Mennyi van még hátra? Ezt nem hiszem el… nem fogom bírni!
– Dehogynem. Nyomjad, disznó. Sose fogysz le.
– Fogd már be a szád!!
Egy hangyányit emelt a sebességen. A szíve már vadul kalimpált, nem győzte magát levegővel, de csak futott. Érezte, ahogy reng a hája, és keserű könnyek szorongatják a szívét. De futott tovább.
Arra gondolt, hogy valamiért igazságtalan az élet, amiért ő csak szenvedés árán lesz szerethető; hogy van egy világ, ahol mindenki karcsú és mosolyog, és ő oda sose fog bebocsátást nyerni. Csak egyszer, csak egyszer szeretne úgy a tükörbe nézni, hogy valami szépet lát.
Ahogy felemelte a tekintetét, hogy az üvegfal tükrében ismét szembesüljön a teste látványával, a tükörképe helyett az utca látványa tárult elé, kétemeletnyi magasból a derengő fényben; a falombok zöldje közt azt látta, hogy emberek jönnek-mennek, fiatalok, öregek, sokfélék.
Nem tűntek mind karcsúnak és mosolygósnak; így együtt mutattak egy átlagos képet, amiben mindenkinek természetes helye volt a reggeli rohanásban. Kicsit távolabb a felkelő nap melegsárga fénye igyekezett megszépíteni a képet. Sikerült neki. Kivilágosodott.