pregnant-775036_1920Manuálterapeutaként és mozgásszervi rehabilitációs orvosként sokféle problémával keresnek meg, amelyek diagnózist és az ízületek lágy technikával történő kimozgatását igénylik.
Egy nap felhívott egy hölgy, fiatal anyuka 2 kisgyerekkel, aki elmondta, hogy szeretne hozzám eljönni. Nagyon vidám hangja volt a telefonban, mondta, hogy a nővérétől kapta ezt a vizsgálatot és kezelést szülésnapra.
El is siklottam a szó felett, születésnapnak értettem és még így is felmerült bennem, hogy igazán jó ajándékot talált ki neki a nővére.
Amikor eljött hozzám és beszélgettünk, kiderült, hogy nem születésnapról beszélt, hanem szülésnapról. A második gyerkőc születésnapjáról.
Ahogy beszélgettünk, szép lassan kiderült, hogy a hölgy nővére igen széleskörű ismeretekkel rendelkezik a testről, a mozgásszervrendszerről – a munkája is ezzel kapcsolatos és sok dolgot a saját bőrén tapasztalt és tanult meg. Amikor a húga a második gyereket szülte, és a szülés után elkezdett fájni a dereka, a szoptatás kapcsán előbb a háta, majd jöttek az erőteljes fejfájások, megfogalmazódott benne, hogy a húgának is jól jönne egy teljes körű átmozgatás és tanácsadás arra nézve, hogy min kell és min lehet változtatni azért, hogy ezek a panaszok ne nyomják rá a bélyegüket a mindennapjaira.
A második gyerkőc első születésnapjára – szülésnapra kapta ezt a lehetőséget. Megfogott ez az ötlet, mert egy gyerek születésével a gyerek kerül a középpontba, az anya pedig a hátteret adja ehhez. Ez így is van rendjén, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség, a szülés és a szoptatás, gyermekgondozás kapcsán az anya teste nagy megterhelésnek van kitéve. Rövid idő alatt többször változik a testének a tömegközéppontja, a súlya, a gerinc különböző szakaszaira helyeződő terhelés, teljesen újfajta mozdulatokat kell végeznie, nem alszik eleget és sokszor fellépnek tápanyaghiányból adódó egyéb tünetek is. Mindez pedig csak a fizikai történéseknek csak egy pici része.
Sokan félnek attól, – és a köztudatban is inkább az terjedt el – hogy a terhesség alatt fordulhatnak elő nagy gyakorisággal olyan mozgásszervi panaszok, mint a derékfájás, hátfájás, a láb ízületeinek fájdalma.
Valójában a terhesség alatt folyamatos, de relatíve lassú változás történik a testben: a baba 9 hónap alatt fokozatosan nő, ezzel együtt a testsúly is fokozatosan változik. A legtöbb kismamának szülés után gyűlik meg a baja a testével. A terhesség utolsó harmadában termelődő hormonok felkészítik a a szalagokat arra, hogy a medence könnyen tudjon engedni, a baba könnyebben ki tudjon bújni. Ezek a hormonok azonban nem csak a medence szalagjaira hatnak, hanem a test összes ízületében lazulnak a szalagok, ami az ízületekre és az azokat összetartó izmokra is nagyobb nyíróerőt helyez. A szüléssel hirtelen nagyobb súly kerül le a test elülső részéről, amivel hirtelen borul fel a gerinc és így az egész test statikája. Az agy nem képes gyorsan követni ezeket a változásokat, újra hozzá kell szoknia, hogy melyik izmot mennyire kell feszítenie, hogy stabil maradjon a test és ez időbe telik.
A szoptatás kapcsán változik a mellméret, ami megint csak nagy terhelést ró a gerinc felső szakaszára és a nyakra.
A kevés alvástól az izmok alapvetően jobban feszülnek – ez nem csak a szülés utáni állapot velejárója, itt inkább csak egy plusz tényező, ami a kellemetlenségeket fokozza.
Ez mind csak néhány nagyobb léptékű történés, ami egy női testben létrejön a szülés után és csak a mozgásszervieket emeltem most ki.
Ha valaki esetleg bajban lenne, hogy mit ajándékozzon egy kisgyerekes anyukának: egy kis időt, önmagára. Egy kényeztető kismamamasszázs, vagy egy ízületeket helyre mozgató torna, vagy manuálterápiás kezelés ebben az időszakban többet ér, mint bármi más.