nemtettMiért van az, hogy valami nem sikerül elsőre?

Nincs sikerélményünk a fitnesz órán, jógaórán vagy futás közben. Mégis egyből a fülünkbe csengenek a jól ismert mondatok: “Csak csinálni kell”, “Nem szabad feladni”, “Kitartás nélkül nem megy”. Nem tudjuk mit kezdjünk ezekkel a mondatokkal, mert nagyon idegennek, távolinak tűnnek. Kiütközik bennünk, a kudarc, hogy nekünk nem megy, és ezzel ellentétben a szépen hangzó mondatok.

Amikor valamilyen mozgásformába kezdünk, akkor az első, amivel szembe találkozunk, hogy a mozgásszegény környezetben eltöltött évek nem múltak el nyomtalanul. Az évek, netán évtizedek a hátunk mögött, amelyben nem végeztünk rendszeres testmozgást, azok hatást gyakoroltak ránk. Legtöbbször akkor mutatkozik meg ez a hatás, ha mozgásra adjuk a fejünket. Ekkor érezzük, hogy mennyire nehéz elkezdeni valamit, legyen az csak egy rövid kocogás. A mozgás szervrendszerünk azonban mint ahogy a nevében is benne van, mozgásra van “kitalálva”. Akkor tesszük a legjobbat a testünkkel, ha folyamatos, rendszeres mozgásban tartjuk magunkat, legyen az akár egy séta a parkban hétvégente, vagy úszás az uszodában. Igazából bármi, ami nem a kanapén henyélés.
Amikor egy mozgásformával először találkozunk, akkor először meg kell mutatnunk a testünknek és az agyunknak a mozdulatokat.
Miért várjuk el egyből, hogy minden sikerüljön? A kisgyerek sem tud mindent, hanem fokozatosan megtanulja, amint találkozik különböző helyzetekkel az élete során. Mi is ilyenek vagyunk bizonyos szempontból. Attól, hogy felnőttek vagyunk ne várjuk el magunktól, hogy mindent pontosan tudjunk, csak mert az éveink száma ezt diktálná. Bizony el kell fogadni a tényt, ha valamivel először találkozunk és éppen ezért nem vagyunk jártasak benne. Senki sem várja, hogy egyből élsportolók legyünk, így mi se várjuk ezt magunktól!
Mozgásra fel, na és türelemre!