beauty-655958_1280Egy ember lehet kalandvágyó, megállapodott, rutinos, merész, rendíthetetlen, bizonytalan és így tovább. Ismerheti azokat a jegyeket, amiket magában hordoz, viszont mégsem állíthatja azt, hogy teljesen tisztában van önmagával. Van, aki nem tesz meg nagy utakat az életében, és van, aki bejárja az egész világot, és van, hogy ennek ellenére valami mégsem akar változni egyikünkben sem. Ám, az életet nem mi irányítjuk, hanem az élet az az élet, és teremt nekünk olyan helyzeteket, amik ismeretlen utakra vezetnek. Ezekre az utakra pedig egy dolog enged rá: a döntés.   

Amikor ráébredünk az első nagy döntésünknél, hogy épp egy nagy döntés előtt állunk, és azt senki más nem hozhatja meg helyettünk, akkor egy olyan énünket kezdjük el érezni, akit eddig a másik, félénk, felszínes és elkényelmesedett oldalunk kitakart. A felvetődött első nagy döntéshelyzet teljes mértékben a mi életünket változtatja meg. Mi pedig nem szoktuk meg eddig, hogy nekünk kell felelősséget vállalnunk a saját életünkért. Ezt a döntéshelyzetet természetesen véletlenül sem mi magunk teremtettük saját magunk számára, hanem az élet precíz játéka kényszerít bennünket rá. Mi már csak azt észleljük, hogy valami nagyon változott és mi mégis ugyanabban az állapotban vagyunk. A környezetünkben keressük a változás forrását. Észrevétlenül elkezdünk kiskapukat keresni, amikkel eltakargathatjuk az egyre inkább tátongó problémát. De legbelül így is ott van az az egyre erősödő nyomás, ami egyre csak növekszik bennünk, és egyre inkább érezteti velünk, hogy valami nincs rendben. Míg szépen, lassan felfedezzük, hogy a probléma ott van, hogy mi vagy legalábbis bennünk változott meg valami. A változást nem értjük magunkban, viszont már nem találjuk a helyünket ott, ahol vagyunk. Ez csupán már annyit jelent, hogy túlnőttünk azon, amiben és ahol vagyunk: a környezetünkön és talán a bennünket körbevett embereken. Ettől az érzettől pedig belül valami mozdulna, mi viszont csak ugyanúgy állunk egyhelyben. Nos, igen! De mi nem szeretünk felelősséget vállalni és döntéseket hozni. Helyettünk lehet, hogy eddig mindig meghozták a döntéseket, akár szülők vagy párok, vagy mindkettő egyben vagy ez persze egyénenként változhat, hogy ki. Az első nagy döntést a legnehezebb meghozni, hiszen még nem is értjük, hogy az mit is jelent. De a döntésünk a változást jelenti, amiért mi leszünk a felelősek. Egy olyan utat mutat fel annak sejtése, amit még nem jártunk. Az ismeretlen pedig félelemmel tölt el bennünket, viszont a félelem megbénít. Így történik az, hogy a döntést elhúzzuk addig, amíg már nem bírjuk tovább. Ez persze nem baj, hiszen akkor, amikor benne vagyunk abban a folyamatban, akkor nem is látjuk át azt. A döntésünket már akkor is tudjuk, csupán nem értjük, hogy miért hozzuk meg. De ezzel sincs semmi gond! Nem jósok vagyunk, hanem emberek. Az embereknek viszont nem az a képességük van meg, hogy a jövőbe látnak, hanem az a képességük van meg, hogy kilépjenek a múltból.

Ez az első nagy döntés az, amire később alapozzuk a többi döntésünket. Az a döntés az, amiből később képesek leszünk meríteni. Egy döntésnél bele kell menni a kiváltó okba, meg kell érteni a helyzetet, meg kell érteni a helyzetben magunkat, meg kell érteni, hogy miért kell döntést hozni és végül megértjük magát a döntésünket. Ezután felszabadul bennünk valami. Az a szabadságérzet pedig a saját szabadulásunk egy olyan helyzetből, amit meg lehet, hogy nem mi teremtettünk, de mi jöttünk el belőle a saját határozásunk által. Egy nap alatt persze milliószor milliónyi döntést hozunk meg és legalább végtelenszer ennyi választási lehetőség is van egy napban elrejtve. A kérdés csak az, hogy mennyire rajtunk áll az, hogy milyen döntést hozunk meg és mennyire értjük majd meg a választásainkat. Mert csakis a tudatos döntéseink által lehetünk szabadok…