LONG-TERM-PROJECTS-1-Darcy-Padilla-Family-Love-1993-2014

Nem is olyan régen volt Budapesten a World Press fotókiállítás, ahol az egyik fényképsorozat nagyon megfogott.

A fényképész, Darcy Padilla 21 éven keresztül követte figyelemmel és dokumentálta egy család életét. Ez egy hosszú távú projekt volt, nem csak egy jó sztori, amivel gyors sikereket lehet elérni.  Már ez önmagában különleges, hogy valaki 21 éven keresztül rendszeresen kitartott és bemutatta a valóság egy részét.

Sőt, ez a valóságnak egy olyan része, amit sokan nem akarunk látni: erőszak, drogfüggőség, AIDS, halál. Már a fotósorozat első képe is megrendítő: egy anya, aki nem veszi karjába 3 hónapos csecsemőjét, rá sem néz, csak ott van mellette a fotelben.

Elgondolkodtató ez a kép: mi kell ahhoz, hogy valaki ide jusson, mi történt, hogy ennyire kiábrándult az életből? A Julie-történtet végig olvasása után már nem volt bennem több kérdés, sem ítélet. Csak egy feszültség maradt, hogy mi van világban.

Darcy sok nehéz pillanatot megörökített: például ahogy egy 3 éves kislány, Elyssa olyan körülmények között él, hogy 4 napja fürdés nélkül ugyanabban a ruhában van, egy olyan házban ahol nincs folyó víz.

Bennem felmerült a kérdés, hogy hogyan bírja mindezt? Lefotózza, dokumentálja, hogy megmutassa a világnak és nem egyből megfürdeti, megfésüli a kislányt és főz neki valami frisset és meleget? A fotósorozat pont azt mutatja be, hogy ez a kérdés, ez az élethelyzet, amiben Julie családja van, az nem egyedi, nem csak néhány családot érint és Darcy egymaga ezt maximum megmutatni tudja másoknak, de több százezreknek, millióknak nem főzhet.

Darcy megérintette nőtársának, Julinak az élete és a segítségnek azt az útját választotta, hogy megmutatja a tényeket, minősítés nélkül a valós pillanatokat a világnak.

Megérintett Darcy ezen munkássága-  így hatunk egymásra.

 – Angyal Szilvia