1533815_386139154921597_8263587180007528319_n

Ahogy azt felhívásunkban már olvashattátok, a Nő arcai Magazin október 1-től december 1-ig tartó kampányának célja egy olyan naptár elkészítése, amivel meg tudjuk mutatni a nők sokszínűségét, különböző arcait. A naptár értékesítéséből befolyt bevételt olyan civil szervezeteknek szeretnénk felajánlani, akik felkarolnak valami – a nők számára különösen fontos – jó ügyet.

A bemutatott civil szervezetek közül a kampány végén az olvasók segítségével választjuk ki azt az egyet, akit a naptárból származó bevétellel támogatunk.

A NIOK Alapítvány, azaz a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány túl van a nagykorúságon, 22 éves. 1993-ban hívták életre a szervezetet, aminek célja az akkor még gyenge lábakon álló civil szektor fejlesztése volt. A NIOK tevékenysége rendkívül sokrétű a mai napig, a civil szférában „ahol tudnak, segítenek”. Többek között az ő nevükhöz fűződik a Civil Szolgáltató Központok (CISZOK) néven továbbélő országos hálózat kiépítése, aminek fő célja a civilek képzése volt.

Mikor, mivel érdemes a NIOK-hoz fordulni? – erről Stahl Zsófiától, a NIOK szakértőjétől tudhattunk meg részleteket.

Ha bármilyen információra van szükségünk a civil szektorral kapcsolatban, úgy kezdjük a böngészést a NIOK által üzemeltetett nonprofit.hu oldalán, hazánk egyik legnépszerűbb civil információs portálján. Ugyancsak a NIOK-hoz kötődik az „adhat.hu”  adományozási portál, ahol egymásra találhatnak az adománygyűjtő civil szervezetek és adományozóik. Az oldalon elérhető az Adhat Adatbázis kb. 33 ezer szervezet közhiteles adataival (mivel egyedüli külső adatbázisként van a bírósági nyilvántartással  összekötve), ugyanakkor ide a szervezetek plusz információt is feltölthetnek magukról. Egy-egy adományozó pedig tematikusan is tud böngészni a szervezetek között, és eldöntheti, hogy kit szeretne támogatni.

A NIOK figyelemreméltó kezdeményezése az „Adhat-vonal”, amit telekommunikációs cégekkel együttműködve alakítottak ki. Az adományvonal egy-egy mellékére lehet pályázni, akik pedig megkapják ezt a melléket, az egységesen 250 Ft-os hívásokkal vagy sms-ekkel tudnak adományokat fogadni, jelenleg kb. 60-70 szervezet él ezzel a lehetőséggel.

Ha egy civil szervezetnek ötletekre, „ihletre” van szüksége ahhoz, hogy hogyan induljon el, szintén felkeresheti a NIOK-ot, létezik egy „inkubációs szolgáltatásuk” is, ami nem más, mint egy személyre szabott tanácsadás civileknek.

A NIOK mindezek mellett szívén viseli az etikus adománygyűjtést, vagy annak az ügyét is, hogy a civilek jogtiszta szoftverekhez juthassanak hozzá IT-s támogatóiktól.

2013 végén indították el az Adjukössze névre hallgató kezdeményezést, amivel azóta 90 sikeres civil projektet zártak, 4700 magánadománnyal eddig több mint 42 millió forintot gyűjtöttek össze.

Az adjukossze.hu oldal crowd-founding, vagyis közösségi adományozási portál. Ennek a lényege, hogy egy-egy konkrét civil projekt megvalósítására lehet adományozni, mint amilyen például egy árvaház egyik termének a kifestése, és a 30-90 napos kampányok meghirdetésekor megjelölésre kerül az a célösszeg is, amire ehhez szükségük van. Aki adományoz, pontosan láthatja, mire megy az adománya, ráadásul a gyűjtő civilek a projekt megvalósításáról is beszámolnak a gyűjtésük aloldalán.

Az „adjukössze” sikeres projektjei hétköznapi, szívmelengető sikerek, mint amikor például a hajléktalanokat támogató Van Esély Alapítvány Lacinak a traktorvezetői jogosítvány megszerzésére összegyűjti a szükséges pénzt, és valakinek, akinek az élete látszólag kilátástalan, tud adni egy újabb esélyt.

A nemrég bevezetésre került adjukössze+ programmal a megálmodói azokat is inspirálni szeretnék, akik eddig kevésbé voltak érzékenyek ezeknek az ügyeknek a támogatására. A szervezők célja, hogy újabb adományozókat találhassanak az oldalon gyűjtő civilek. Egy-egy „hagyományos” “adjukössze”-gyűjtés is segít közel hozni civil ügyeket úgy, hogy kialakuljon egy kapocs azokkal is, akiket támogatnak, így nem ritka, hogy egy-egy projekt végén egy közös záró rendezvényen találkozhatnak is egymással az adományozók és a támogatottak. Az adjukössze+ újdonsága, hogy a támogatók esélyt kapnak egy-egy különleges, csak ezzel az adományozási móddal elérhető élmény megnyerésére – a nyerési esély pedig a támogatási összeggel arányosan nő. Az Igazgyöngy Alapítvány támogatói közül kerül ki például az a szerencsés, aki Mautner Zsófival együtt főzhet, és egy új étel névadója lehet. A Rett szindrómásokat támogató szervezetnek adományozók közül egy valaki Winkler Robival mehet tesztvezetni, míg a Greenpeace aktuális kampányát támogatók között lesz Fejős Éva legújabb regénye egyik hősének megihletője.

Mindazokon a kézzelfogható szolgáltatásokon túl, amit a NIOK csinál, tesz valami kevésbé látványos dolgot is, formálja a gondolkodásunk. Az Alapítványnál dolgozók azt szeretnék megmutatni, hogy az értékteremtésben mindannyian részt tudunk venni, bele tudunk adni, egy jó ügy kapcsán közelebb tudunk kerülni egymáshoz. Ami pedig fontos, hogy mindenki tanuljon meg a saját „jó ügyéért” felelősséget vállalni, felnőni ahhoz, hogy egy-egy kampányt végigvigyen, ehhez kaphatnak a civil szervezetek a NIOK részéről különféle támogatást, lehetőséget, eszközöket és képzéseket.