12166804_1116418261702190_1077529987_nHiába eső, hiába hideg… felhúzta kecses piros cipőjét, felöltötte elegáns piros kabátját, mely kis fekete ruháját rejtette és elindult. A sofőr már bemelegített autóval állt elő, majd pontban háromnegyed hatkor kinyitotta előtte az ajtót, feje fölé esernyőt tartott, karját nyújtotta és elkísérte a bejárathoz.

Izgatottan várta ma esti partnerét az impozáns épület előtt. Hálás volt barátnőjének, aki az ötletet ihlette, hogy elmenjenek az Operaházba egy klasszikus balett előadásra. A kérdésre, hogy miért erre esett a választás, egyszerű volt a válasz: Julie, a barátnő balett tanulmányokat folytatott; amit a táncteremben tapasztalt, szerette volna hivatásos művészek előadásában látni, a látványtól átitatódva kicsit magát a szerepbe beleélni.

A földszinti zártszék első sorában ülve lélegzete bennakadt, barna szemei tágra kerekedtek, fejét kislányos elragadtatással forgatta körbe, a látvány magával ragadta. A színek a fényekben aranylón csillogtak, a mennyezeti csillár ragyogott, örömének könnyeitől még inkább sugárzott a tér. A színpadi függöny mély bordó bársonya testőrként vigyázta a mögötte húzódó díszletet, várva, hogy felcsendüljön az első ütem és széttárja karjait. A nézőtér komótosan megtelt, a zsongás csenddé szelídült, kihunytak a fények csak a zenekari árokból szűrődött világosság.

Tchaikovsky első balett meséje alatt végig izgatottan követte az eseményeket. Együtt mulatott a Herceggel a születésnapján, együtt rezzent össze vele az anyai elvárástól; rettegett, hogy a tóra leszálló hattyú csapat a Herceg vadász szenvedélyének áldozata lesz. Odette, az elvarázsolt hattyúlány és a Herceg találkozása melegítette szívét: szerelemmé formálódó táncuk kecses mozdulatait megigézve követte. A hattyúkar keringőjében táncra kelt a szíve, miközben arra gondolt, hogyan mondhatják, hogy a hattyú barátságtalan teremtmény, amikor ilyen csodálatos érzéseket tud kelteni.

A leendő hercegi menyasszony jelöltek és kíséretük bemutatkozása alatt az járt a fejében, minek ez a cécó, hát megvan már a választott. Megijedt, hogy a Herceg megszegi fogadalmát. Figyelmét az ijedtségről némiképp elterelte a népek tánca, legjobban a magyarokénak örült. Szíve majd kiugrott a helyéből, amikor a Fekete Hattyú színre lépett Varázsló apjával. Most mi lesz? – nyugtalankodott, hiszen, ha a Herceg megszegi hűségesküjét, Odett a hattyúlány örökre elvarázsolva marad.

Könnyezte Odett bánatát, sohasem gondolta, hogy a tánc ilyen hatásosan kifejezheti a szomorúságot, a szívfájdalmat. De a darab végére örvendett szíve, mert a bagolyszárnyú Varázslót legyőzte a Herceg, az átok megtört a hattyúlányok megszabadultak.

Állva tapsolt több más nézőtársával együtt. Maximális tisztelet jár a művészeknek!

Csordultig telt az élménnyel: az Operaház történelemmel átitatott légköre és pazar látványa, a zeneszerző zsenialitása, a tánc varázsa gazdaggá tették. Elégedetten sóhajtott miközben a párnára hajtotta fejét: gazdag vagyok! És ezt már nem veheti el senki.

 – Szendrei Ági