unicef_googleplusAhogy azt a felhívásunkban már olvashattátok, a Nő arcai Magazin október 1-től december 1-ig tartó kampányának célja egy olyan naptár elkészítése, amivel meg tudjuk mutatni a nők sokszínűségét, különböző arcait. A naptár értékesítéséből befolyt bevételt olyan civil szervezeteknek szeretnénk felajánlani, akik felkarolnak valami – a nők számára különösen fontos – jó ügyet.
A bemutatott civil szervezetek közül a kampány végén az olvasók segítségével választjuk ki azt az egyet, akit a naptárból származó bevétellel támogatunk. Az UNICEF 1946. óta a gyermekek védelméért küzd. szerte a világon. Hogyan működik ez a hatalmas szervezet? Mit csinál az UNICEF Magyar Bizottsága? Hogyan segíthetjük az UNICEF munkáját?
Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Romet-Balla Ágnessel, az UNICEF Magyar Bizottságának kommunikációs igazgatójával.

Megtudhattuk, hogy az UNICEF országok két részre kerültek felosztásra: vannak a „program-országok”, amik különböző segélyprogramok színterei, illetve az adománygyűjtő országok, amik a forrásokat gyűjtik össze a programok megvalósításához. Az, hogy egy ország program-ország vagy adománygyűjtő ország lesz, azon dől el, hogy mennyire sok gyermek születik, közülük mennyien halnak meg 5 éves koruk előtt és mekkora az egy főre eső GDP. Magyarország ezen mutatók alapján a világ országainak élbolyában van, így a magyar UNICEF fő feladata az adománygyűjtés és a gyerekjogok általános védelme.
Az itthoni adományozók sokfélék: vannak egyszeri adományozók – magánszemélyek és cégek, de akadnak állandó támogatók is. Ami érdekes azonban az az, hogy a helyi UNICEF irodát sem a helyi kormány, sem pedig az ENSZ vagy a központi UNICEF nem támogatja anyagilag.
Az UNICEF magyar csapata az adománygyűjtéshez különféle kampányokat, jótékonysági rendezvényeket szervez. Egyik aktuális kampányuk a „Dolls for UNICEF”, amihez csatlakozva híres magyar tervezők alkottak babákat és ruhákat, ezeket pedig magyar hírességek fogadták örökbe, hogy később a babák egy aukció keretében találjanak gazdára.
De idén indul-reményeik szerint hagyományteremtő módon- az a jótékonysági koncert is, melynek bevételét a veszélyben lévő gyerekekre fordítja a szervezet. Az első ilyen koncertet a Magna Cum Laudénak köszönhetik. A koncert december 29-én kerül megrendezésre a BKK-ban.

Az UNICEF Magyar Bizottsága a gyermekjogok védelme kapcsán se tétlen. Iskolai programjuk az „Ébresztő óra” nevet kapta, aminek köszönhetően már 6000 gyerek ismerkedhetett meg 1-1 játékos, interaktív osztályfőnöki óra keretein belül azzal, hogy hogyan élnek a világban a gyerekek és milyen jogok is illetik meg a 18 év alatti fiatalokat.
Az UNICEF kapcsán sokakban megfogalmazódhat a gondolat, hogy szívesen vállalna önkéntesi munkát a szervezetnek, de vajon van-e lehetőség erre itthon, és ha igen, milyen formában? Romet-Balla Ági elmondta, hogy a magyar UNICEF is várja önkéntesek jelentkezését, de mivel nem vagyunk programország, az önkénteseket itthon más típusú munkákba lehet csak bevonni, mint ami a filmekből lehet ismerős. Itt nem oltóanyagot kell egyik pontról a másikra elszállítani, vagy épp élelmiszert osztani. Itthon jórészt irodai munkába, adatrögzítésbe lehet besegíteni. Akikre pedig rendszeresen szükség van azok fordítók, grafikusok, fotósok, videósok, vágók, újságírók.
Az önkéntesek is sokfélék, vannak, például extrém esetek is, amikor 1-1 felsővezető otthagyja a munkáját, és több hónapig vállalja, hogy kézben tart és végigvisz egy-egy UNICEF-es projektet.
Aki szeretne jelentkezni önkéntesnek, az a honlapon a Cselekedjen menüpont alatt találhatja meg az aktuális felhívásokat.

Mire is vállalkozik az, aki az UNICEF csapatához szegődik? Leginkább arra, hogy a munka során gyökeresen megváltozik a szemlélete, ahogy az Ágival is történt, aki korábban multi cégnél volt vezető pozíciókban.
Naponta 21.000 gyermek hal meg, olyan megelőzhető okokból, mint a víz vagy az étel hiánya – ez volt az aktuális statisztika 4 éve, mikor Ági elkezdett az UNICEF-nél dolgozni. Ma ez a szám naponta 16.000. Amitől pedig ez a szám csökken, az kemény munka, minden szinten. Minimális büdzsével maximális adományt gyűjteni, ez önmagában kihívás, de az igazi embert próbáló feladat, mikor azzal szembesülünk, hogy a számok, a statisztikák, a pénzösszegek mögött életek vannak, és a tetteinkkel közvetlenül hatunk rájuk. Mikor az ember a postán sorbanáll, hogy feladjon egy levelet 600 Ft-ért, és belegondol, hogy az 600 víztisztító tablettát ér valahol a világ elmaradottabb részein.. Máshogy kezdünk el mérlegelni, más lesz a fontos, amikor a számok mögé elkezdünk emberéleteket kapcsolni, és látjuk, hogy közvetlen hatásunk van mások életére.
Ági mesélt arról, hogy a magyar csapat a munkája eredményét általában nem látja közvetlenül, az összegyűjtött pénz túlnyomó részét az UNICEF genfi központjába juttatják el, és onnan kerülnek az adományok a megfelelő helyekre szétosztásra.

Ami igazán szívetmelengető, „ünnepnap” számára és kollégái számára, amikor a legfrissebb adatok alapján az látszik, hogy csökkent a megelőzhető gyerekhalandóság, 4 éve alatt 21.000-ről 16.000-re.
Az is „minden pénzt megér”, mikor az Ébresztőóra 1-1 szünetében a gyerekek odamennek hozzá, és rácsodálkoznak, hogy nem természetes, hogy őket otthon bántalmazzák, nem természetes az, hogy áldozatnak kell lenniük, amibe sokszor belenőnek. Ági és kollégái hisznek abban, hogy a bántalmazás nem lehet a nevelés eszköze, és az otthon gyerekként látott és felnőttként is továbbvitt mintákkal, ami alapján a bántalmazás természetes egy gyerek életében, van lehetőség tudatosan szakítani.