seagull-363036_1280Ahogy azt felhívásunkban  már olvashattátok, a Nő arcai Magazin október 1-től december 1-ig tartó kampányának célja egy olyan naptár elkészítése, amivel meg tudjuk mutatni a nők sokszínűségét, különböző arcait. A naptár értékesítéséből befolyt bevételt pedig olyan civil szervezeteknek szeretnénk felajánlani, akik felkarolnak valami – a nők számára különösen fontos – jó ügyet.
A bemutatott civil szervezetek közül a kampány végén az olvasók segítségével választjuk ki azt az egyet, akit a naptárból származó bevétellel támogatunk.

Az első jó ügy, amit szeretnénk bemutatni a JÓL-LÉT Alapítvány munkájához fűződik, ez a szervezet hozta létre a NÓRA-hálózatot.

Mi is ez a hálózat és ki Nóra?
A hálózat nevét megihlető Nóra Henrik Ibsen darabjának főszereplője, aki feleségként és anyaként úgy dönt, hogy kijárja saját önállóságának útját. Mindannyiunkban ott él az a Nóra, aki előbb vagy utóbb szembesül azzal, hogy saját kezébe szeretné venni az életét, de ez nem is olyan egyszerű.

A Nóra-hálózat elsősorban azoknak a kisgyerekes anyukáknak szeretne segíteni, akik újrakezdés előtt állnak az életükben: újra munkát szeretnének vállalni. Tudjuk jól, hogy minden újrakezdés nehéz, sok bizonytalanság, kétség merül fel bennünk ilyenkor: hogy is fogjunk bele? Milyen lehetőségeink is vannak? Mire vagyok elég?
A JÓL-LÉT Alapítvány országos hálózatának tanácsadói ilyen és ehhez hasonló kérdéseink megválaszolásában segítenek: megmutatják a nőknek milyen lehetőségek vannak körülöttük és bennük. A hálózat tanácsadóihoz ellátogató nők sok-sok gyakorlati tanáccsal lehetnek gazdagabbak: milyen atipikus munkavégzési formák vannak, mint a jobsharing vagy a távmunka például, hogyan írjunk önéletrajzot, kire bízhatjuk a gyermekünk, amíg dolgozunk.
Amit a Nóra-hálózat mutatni szeretne, az azonban túlmutat ezen. Arra ösztönzik a nőket, hogy ismerjék meg jobban saját magukat, életüknek ezen a pontján tegyék fel a kérdést, hogy „Ki vagyok, mi dolgom a világban?” vagy azt, hogy „Miért akarok dolgozni?” Arra motiválják az újrakezdéssel küzdőket, hogy tanulják meg reálisan értékelni magukat, és tegyenek azért, hogy megismerjék a lehetőségeiket.
A Nóra-hálózat megálmodója maga is megtapasztalta ennek az újrakezdésnek és útkeresésnek a nehézségeit, neki és munkatársainak célja pedig épp az, hogy átadják azt a gyakorlati tudást, amire időközben szert tettek.  Az Alapítvány elsődleges céljuk a hálózatot fenntarthatóvá tenni, de ennek az egyik kulcsa a tanácsadói stáb, akik szakértelmükkel valóban meg tudják mutatni a lehetőségeket, amik előttünk állnak, amik bennünk vannak.
Az Alapítvány munkája egyébként változatos: tanácsadás mellett különféle témábavágó kutatásokat csinálnak, képzéseket tartanak, pl. arról, hogy hogy indítsunk el egy vállalkozást, és igyekeznek a cégek gondolkodását is formálni, többek között a jobsharing mint foglalkoztatási forma terjesztésével.

A JÓL-LÉT Alapítvány munkájáról és a NÓRA-hálózatról a következő helyeken olvashattok bővebben:
http://norahalo.hu/
http://jol-let.com/
http://www.noiklikk.hu/

Összefoglalva pedig mit is tanulhatunk Nórától? Az ember nem elszenvedője a saját életének, és bár az önállóság és az újrakezdés küzdelmes, de megéri. Ebben az útkeresésben pedig kulcsfontosságú, hogy megismerjük a saját lehetőségeinket.