hands-437968_1280Színésznő, sikeres nő, jogásznő, jó anya, elhivatott nő, ügyvédnő, tanárnő, eladónő, karrierista nő, művésznő, független nő, írónő… – egyszóval: nők. Különböző címkével ellátva, de ugyanarról az oldalról, a nő oldaláról vizsgálva. De figyelmen kívül hagyhatjuk-e a másik oldalt, a férfi oldalát és annak tükréből önmagunkat?

Elég egy pillanatra megállnunk a világban, majd magunkból kitekintve szétnézni, és megannyi dolog tárulkozik elénk, mint például: az önálló nők. Olyanok, akik tele vannak álmokkal, célokkal, tervekkel és végül a megvalósítással. Elképesztő életutak, küzdelmek és karrierek sorakoznak előttünk, vagy bennünk, melyekhez elképesztő lendület és kitartás párosulhat. Ezáltal, a kitekintés által részesei lehetünk a világ alakulásának és mozgásának a nő oldaláról. Ámde a női oldal, az egy oldal, és természetességéből adódóan van egy másik, a férfi oldala. A nő önállóságában független a férfi társától, és el lehet tekinteni tőle élete során? Magányos farkasként kell-e járnunk az utunkat, mert abban és csak úgy érezzük kiteljesedni önmagunkat? Vagy egész-e a két oldal önmagában is vagy teljes csakis e két félből lehet? Elgondolkodtató kérdések ezek, és számtalan oldalról lehet megközelíteni. Pontosan annyi felől, ahányan megpróbáljuk.

Számomra egy nő a saját teljességére törekszik az életében, hogy teljes legyen az érzéseiben, a gondolataiban, a testében, a munkájában, az otthonában és a rá váró feladataiban. Amikor önmagunkat keressük, előfordul, hogy számtalan addig fontos dolgot kell feláldoznunk, viszont ez mind közelebb visz önmagunkhoz. Van, hogy el kell szakadnunk az otthonunktól, állást kell váltanunk, neki kell ülnünk újra tanulni, vagy a családunktól kell időt elvennünk… ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a párunkat kell beáldoznunk a saját utunk járhatósága miatt.   Ezáltal juthatunk el addig a konklúzióig, hogy a férfi gát lehet az életünkben, mert az eddigi tapasztalatokból leszűrve nem illik abba bele. Ebből a konklúzióból pedig születhetnek karrierista nők, sikeres nők, elhivatott nők, eladónők… stb. Olyan nők, akik olyan döntéseket hoznak meg, amik erőteljes hatással vannak az életükre, és akár meg is változtatják azt. Ezután önbizalommal telve meghoznak még rengeteg ilyen döntést, és rájönnek, hogy képesek irányítani az életüket, és képesek egyedül is boldogulni, ráadásul nem is akárhogy. Alapjában véve pedig a döntéshozatal mindenképp előnyére válik bárki számára, hiszen az visz előre különösen akkor, amikor rosszul hozzuk meg azokat. De nem lehet az az oka, hogy azért hozunk meg számtalan döntést, mert nem látjuk előttünk azt, akinek a döntéseit követni tudnánk? A nő, ma azért önálló, mert nincs meg az a férfi, aki utat mutatna neki? És, ha a nő nem érzi teljesnek magát a férfi mellett, az a férfi hibája? Áldozata vagyunk-e annak, ha nem működik egy kapcsolat és folyamatos akadályokba ütközünk, mert nem tud velünk együtt haladni az illető vagy mi nem tudunk utána menni? Mérgesnek kellene lennünk és utálkoznunk kellene azért, mert nem tudunk vele együtt mozogni, vagy lehet, hogy ugyanúgy akadálya voltunk mi is a saját maga keresésében? És nem az a legnagyobb áldozatunk a saját haladásunkért, hogy felismerjük: nincs dolgunk egymással, és ezt megértve elengedjük a másikat?

Egyik kedves barátnőm azt mondta nekem: Az életben onnan tudom, hogy valami működik, hogy zöld utat kap. Azt mondta az életben valami, tehát ez a mondat bármire ráhúzható körülöttünk. Ha akadályba ütközünk, akkor ott meg kell állni és át kell gondolni, hogy átlássuk, hogy aztán megérthessük. És legelőször azt kell megérteni, nem azzal van a baj, hogy akadályba ütközünk az életünkben, hanem azzal, ha nem értjük meg, hogy miért nem működik, amit szeretnénk. Teljes önmagában is a nő? Hát, persze. De ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége a férfi oldalra, csupán azt, hogy nem találkozott még azzal a férfival, akivel egymás mellett tudnak haladni úgy, hogy felismerik a másikat, az eléjük eső akadályokat, majd azokat megértik, hogy utána tovább menjenek.