stockholm-465663_1280Az izgalmas és egyben fárasztó út után kényelmesen nyújtóztunk el a motel pihentető ágyán. Elterveztük, hogy reggel időben kelünk és nyakukba vesszük a várost. Hallgattuk a nagy képernyős tévéből a számunkra új és egyben szórakoztató svéd nyelvet míg álomba nem szenderültünk.
Zuhanós mély alvásunk 14! óra volt. 11.30-kor ébredtünk és mikor tudatosult, hogy 11-ig volt reggeli; erről már lecsúsztuk, így nyújtóztunk egyet és fordultunk a másik oldalunkra.
Ennyit a tervekről.  Na ettől azért nem törtünk össze.
Szülőként, -ami tart már jó néhány éve- nem tudom megmondani mikor aludtam eddig…és ennyit! Áldásnak éltem meg a helyzetet.

Akkor szedtük össze magunkat mikor már a gyomrunk fél kettőkor kordult egyet. Megnéztük a térképet és nekivágtunk az útnak a belvárosba.

Séta közben gyűjtötte a szemünk és egyben az agyunk is az új látnivalókat. Alacsony termetemmel kicsit úgy éreztem magam mintha az óriások földjén lépdelnék. Lehet róluk mintázták azokat a meséket amiben óriások vannak? Vagy azokat törpék írták?… Magasak és szőkék többségükben, nemtől függetlenül, de nem hűvösek- mint, ahogy a mondás tartja. A hűvös az időjárásukra vonatkozhat inkább.
Mosolygósak, jönnek- mennek; érdekes volt, hogy szinte minden korosztályból láttunk futókat. Családosan ebédeltek, sétáltak kutya, gyerek, kicsik, nagyok egyaránt. Nyugodt, kiegyensúlyozott a kisugárzásuk. Az történelmük egészen más, mint a miénk. Ez érezhető. A vidéki házaik körül nincs kerítés. Nem félnek és lehet nem féltenek…

stockholm-400997_1280 (1)A Belváros szűk utcákkal, színes házakkal és rengeteg kiülős kávézós helyeikkel rendkívül barátságos környék benyomását kelti.

A nap, ha kisüt nagyon vízszintesen világítja be a városkát. Látható,hogy a nap melege és a fény drága kincs arrafelé.
A tenger partján és a teraszokon is nap felé fordulva tartották az arcukat az emberek. Megbecsülve minden töltekezésre alkalmas pillanatot. Mi magyarok meg siránkozunk a kánikulában fürdőzve. Lehet ezután másképp látom a napsütést. Értékelni azt amink van és főleg szeretni. Talán ez volt amit megláttam bennük.
A nyaruk 16-20 fok-ez is augusztus szeptember hónap, de esős szinte minden évszakuk. A téli időszakban nem ritka az éjszakai mínusz 40-50 fok. Mi vékony őszi kabátkában sétálgattunk,ezért meg is lepődtünk, hogy ők a 15 fokban vékony nadrágot és pólót adnak még a kisgyerekekre is. 5-6 órát töltöttünk sétával, beszélgetésekkel, nyugodt lassú ebéddel.
Jól esett belassítani a világunkat egy új világban. Csak úgy ott lenni,magunkba szívni a svéd levegőt és megélni minden pillanatát.

Folytatás-egy koncertre várni-ami nem jön el!