Amikor néhány évvel ezelőtt a mozikba került az Avatar című film, mindenki elképedve simult az ülésekbe, és megbabonázva nézte, milyen természetközeli a navik világa.

Egyelőre még nem tart ott az emberiség, mint a filmben ( bár jó úton halad felé), így nekünk nem kell Pandoráig utaznunk, bárhol is legyen az, azért, hogy erdőket láthassunk.

Mondhatjuk, hogy az utóbbi években “divattá” vált egészségesen élni, amihez hozzátartozik a mozgás, és mint ilyen, a természetjárás is.

Azonban, ha mélyebbre megyünk, mint a divat diktáló hatalma, mit találunk? Akkor is vannak emberek, akik ha esik, ha fúj, járják az erdőket, meghódítanak távoli csúcsokat, vagy a messzeségbe nyúló síkságokon barangolnak. Miért teszik mindezt?

Volt már olyan, hogy a tengert látva, vagy egy hegycsúcsot szemlélve, elakadt a lélegzeted és percekig csak elvesztél a látványban? Feltetted- e azt a kérdést, hogy mit számít mindaz, amit éppen gondolsz annak tükrében, hogy az a tenger, hegy milyen idős és milyen hatalmas?
Úgy sejtem, hogy azok, akik csak egyszer is megpillantották Földünk gazdagságát, más indíttatásból és más szemmel vágnak bele hétről-hétre egy-egy kalandba.

Vannak, akik egészen a felhők felé merészkednek, jeges csúcsokat ostromolnak, vannak, akik teljesítménytúrákon mérik meg magukat, vannak, akik a föld alatt kutakodnak és vannak, akik csak sétálgatnak a természetben. Bárhogyis van, ezekben az emberekben egy dolog közös: a természet szeretete.

mountains-289012_1280A természet, ha figyelünk rá, megmutatja, hogy hol a helyünk a világban. Nincs ebben semmi hókuszpókusz, semmi ezotéria. Egyszerűen csak annyi a recept, hogy ami működik a természetben, az működik az életünkben is.
Vajon hány olyan dolog van, amit napi szinten használunk- nem tárgyakra gondolok elsősorban, hanem akár fogalmakra- amelyeket hiába is keresnénk, nem találnánk meg a természetben? Az is elgondolkodtató, hogy a ” természetes” szavunk honnan ered, és mire utal. Beszédes nyelv a magyar, csak már nem figyeljük a szavaink jelentését.

Mielőtt azonban nagyon belevesznék itt a találgatásokba, térjünk vissza a természetjáráshoz. Úgy vettem észre magamon, és  a körülöttem lévő embereken, hogy mindenki egyfolytában pörög. Hiába a ” fitness-wellness-lochness”, ahogy édesanyám mondaná, nem tudnak kikapcsolni. A természet segít ebben.
Talán kezdjük is itt. Mindegy, hogy hol élsz, egy talpalatnyi zöld övezet még kell, hogy legyen a környékeden. Tégy egy rövid sétát, vagy egyszerűen csak vessz el a látványban, és közben figyeld meg, mit tapasztalsz magadon.
Innen folytatjuk legközelebb.
Hajrá Hölgyek!”