Avagy beszélgetés az Ille-Olla dizájnerével és marketing managerével

Nyár elején ellátogattam Kata és Lenke birodalmába, a Tabánban levő bemutatóterembe. Előre láthatóan egy órát gondoltam velük tölteni, ám beszippantott mindaz, amit ott láttam- tapasztaltam- éreztem; az egyből három óra lett. Beszélgettünk, teáztunk, babáztunk, ruhákat próbáltunk. Igazi női paradicsom volt. Lenkének beindultak a kreatív agytekervényei- nagyban jegyzetelt, hogy el ne felejtse, azaz ki ne üsse egy másik jó ötlet, Kata pedig mosolygott és mesélte ő is a tapasztalatait, történeteit.

Nagy izgalommal vártuk mindannyian az estét.  Időben megérkeztünk a tett színhelyére, és nekiálltunk lelkesen a pakolásnak, készülődésnek.Gyertyák, párnák, virág, tea, sütemény… minden kellék adott volt, hogy egy felejthetetlen estét töltsünk el együtt.

img_4419

Kata izgatott volt, Lenke lámpalázas, de gyorsan feloldódtak mind a ketten a szerető figyelemben.

Körbejártuk az alkotást, azt hogy mennyire sokféleképpen lehet alkotni. Lenke az anyagban látja a formát – maga az anyagok sokfélesége indítja be az alkotást- testvére Kata pedig az elkészült ruhában a nőt… így az ő alkotása az, hogy a hozzájuk betérő hölgyek úgy lépjenek ki, hogy jól érezzék magukat a bőrükben: hiszen ” a ruha csak egy eszköz, amin keresztül a nő kifejezheti magát”.

De mint mindennek van egy más, kevésbé napsütötte oldala, hiszen amint az ember megnyilvánul, valamit létrehoz önmagából, jönnek a tanulási lehetőségek, azaz a hibák, a rossznak minősített döntések és kudarcnak megélt események. De mindezek hozzátartoznak az egészhez, hiszen hogyan lehetne fejlődni, újat alkotni és tovább fejleszteni a meglévőt, ha nem mozgatna, hajtana minket tovább valami. Lenke elárulta azt is, hogy olyan, hogy megelégedés, olyan nincs, hiszen egy elkészült ruhában látja a hibákat, így ez hajtja tovább, új anyagok, új technológiák, új formák felé.

Katával hosszú utat jártak be 2009 óta, amióta létrehozták a céget. Együtt küzdenek, hoznak döntéseket és fejlődnek. Ahogy fejlődnek és változnak, velük együtt változik a cég is. Lenke a forma és anyag kereteit feszegeti, Kata pedig a vállalkozás kereteit, hiszen munkája túlnyúlik már ezen a rendszeren; nem csupán ruhákat ad el- sokkal inkább életérzést és lehetőséget; partnerei pedig a munkán túl már barátokká váltak. Így együtt- segítve több céggel egymást- egészen különleges dolgot hoztak létre.

A jövőre vonatkozóan pedig elmondták a nagy álmukat, hogy egy Alkotóházat szeretnének létrehozni, ahol az Ille-Olla központja mellett varroda, bemutatóterem mellett igazi alkotó paradicsom lenne kreatív foglalkozásokkal, hangulatos kávézóval és még sok- sok lehetőséggel, ahol a nőt együtt tudnak lenni, tenni és kiteljesedni.

 

-Körmendi Nóra