OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Artemisiától napjainkig sok idő telt el. Az első festőként ismert olasz hölgy  korában, az 1600-as évek elején még egyedi eset volt az ecsetet ragadó nő.

Ám mint azóta oly sok minden, ez is megváltozott és 28 500 000 darab találatot dob ki korunk legismertebb internetes böngészője ha női festőművészekről szeretnék olvasni.

Mi történt azóta?

Eme írás célja nem a kor és stílustörténeti hosszú áttekintés, sem a történelmi adatok sok sok kötetnyi ismertetése. A tény, hogy napjainkban számtalan nő alkot, fest, rengeteg lehetőséget rejt. Megannyi szemszög és világ amibe a képeken keresztül betekinthetünk. Női szemszög, női látásmód.

Az alkotások megmutatnak hangulatokat, nézőpontokat ahogyan egy Nő látja a világot. Természetesen ugyanolyan elemi erővel hat ránk egy férfi kezei által alkotott mű is. Hat, de azt hiszem picit másként. Hat az újdonságával, az ismeretlen izgalmával. Ám egy nőtársam képeit szemlélve mindig elönt egy ismerős, otthonos érzés, valami mélyen belül azonos.

Azonos és mégis ezerszínű. Óriási segítség egy-egy új árnyalatát, szeletét meglátni a képek segítségével akár önmagunkból, a Nőből. Régóta vallom, hogy a mű, a művész és a műélvező együtt él, összekapcsolódik. Egyik sem létezne a másik nélkül. Így teremtve egy olyan felületet a művészet által, ami összeköti, közelíti egymáshoz az embereket- témánkhoz kötődve a nőket.

Pici szelete ez a világot elárasztó vizuális dömpingnek, mégis termékeny és kimeríthetetlen.

Tarts velem Kedves Olvasó és fedezzünk fel ebből az izgalmas területből egyre több értéket, ami lehet csak egy pillanatra, lehet akár évekre útravalóul szolgál az életben. A forma is éppoly változatos, mint a téma: riport, értekezés, elfogult ajánlás, kimért rácsodálkozás… Sok arcú női művészet.