vintage-922963_1280Mit jelent a divat a ruha tervezője, az adott kollekció hordozója, a kollekciót hordó másolója, annak másolója… stb számára? Milyen utat tesz meg egy anyag és az alkotás tartalma egész a mi ruhásszekrényünkig? És mi, nők, milyen tartalommal ruházzuk fel azokat a darabokat, amiket viselünk, vagy azok a darabok mikkel ruháznak fel bennünket?

A divat világa – állt az egyik bevásárlóközpont tetején. A felirat alatt bár nem azt a világot értették, amiben élünk, mégis gondolatban húztam egy párhuzamot az áruház világa és a mi világunk között. Hiszen nagy arányban vagy talán már egészében a divat, az öltözködés, egyszóval a külső határozza meg a környezetünket, ezáltal pedig minket is befolyásol. Mondhatnám, hogy közhely az, amiről beszélek, és mondhatnám, feltehetőleg azért vannak kivételek, és a kivétel a saját egyéniségét kiegészítő darabokat veszi magára… stb. De valójában értünk-e minden közhelyet, amit számtalanszor hallottunk már életünk során? Tényleg áll mögöttük valami tényleges tartalom vagy felismerés, vagy csak körvonalazódott bennünk annak értelme, és hasonló szituációkhoz kötjük a jelentésüket, amelyekben számtalanszor hallottuk őket?
Magazinok hatása a nőkre– sokszor hallott, lerágott téma. De mégis, nem kell világméretű dolgokra gondolni, elég csak a saját ruhás vagy belső szekrényünket nyitogatni. Milyen hatással van egy ruha rám, ha viselem, és milyen hatással van egy ruha rám, ha egy képen vagy egy másik személyen látom? Egyáltalán befolyásol engem? Viszonyítom-e magam az adott képhez, az adott divathoz vagy női ideálhoz? Ha legközelebb felveszek egy ruhát, amit egy modellen látok egy magazinban, akkor annak a jelentését is a magazinban látott személyhez vagy képhez fogom kötni vagy az én képem ugrik majd be a fürdőszoba tükre előtt? Azt fogom-e látni, hogy: kiemeli a lábam, számomra előnyös az a darab, vagy a szín újat mutat belőlem? Tehát adom magam a ruhához? Vagy azt látom majd, hogy most én is olyan vagyok, mint az a nő a képen? Ez talán attól függ, mit szeretnék látni, és nem attól, hogy mi az, amit látok. Az pedig sosem vezet közelebb önmagamhoz, ha nem saját magam látására törekszem, mert így egyáltalán nem is látom magamat.
pretty-woman-635258_1280A legtöbb nő nincs megelégedve magával – ez is a könyökünkön jöhet ki. Viszont ez is olyan állandósult tény, aminek, ha nem ásunk a mélyére, nem is érthetjük meg igazán magunkban sem. De miért is nincs megelégedve önmagával egy nő? Mit lát magából és mit nem, amiért idáig jut el? Milyen gondolatok vezetnek el az önbizalomhiányhoz? És miben keresheti a megoldást erre? Külsőségekben? Sminkben, ruhában? Fogyással, hízással? A külsőségekben, tehát kívül kell keresnünk a megoldást és a válaszokat vagy bent? A világot körülöttem arányaiban tényleg ez határozza meg? Ezáltal a világomat tényleg ez határozza meg? Én döntök-e róla, hogy a világomat mi határozza meg? Igen, hiszen én élek benne. Én döntöm el, mit engedek be és mit nem, viszont értenem kell magamat, hogy tudjak dönteni. Önmagamat megértem egy másik nő képén keresztül? Ha magamat keresem benne, és nem magamat látom bele. A megértés és a döntések által pedig megteremthetjük saját világunk divatát és irányvonalát.