Gyerekektől tanultam – Mi a történelem?

books-1155565_960_720– Miért sírsz kisfiam?  – kérdezi az apa az éppen tinédzser kort karcoló gyermekétől.

– Meg fogok bukni… Engem ezek nem érdekelnek…  Nem tudom, mi érdekel.  – válaszol a gyermek.

– Hát fiam, ez nem erről szól. Tanulj, mert kell. Ezen fog múlni, hogy mi lesz belőled, milyen lehetőségeid lesznek az életben. – mondja az apa hatalmas szeretettel, szomorúan.

Elgondolkodtam, hogy én mit mondanék neki. Elmondanám, hogy én sem tudtam ennyi idősen, mi az, ami érdekel? Tulajdonképpen el sem jutottam eddig az állításig, hiszen ki sem látszottam a könyvek közül: mindig is kitűnő akartam lenni. Tanultam, mert azt mondták: kell. Nem is volt bennem kérdés.

Legtöbbször fogalmam nem volt arról, hogy én miért csinálom, mit miért tanulok. Csináltam, mert kellett. Mert elhittem, hogy kell.

Ezt tudnám mondani egy kamasz fiúnak: mert kell. Elmosolyodtam ezen és beláttam, hogy nem a legjobb módszer arra, hogy motiváljam őt. Feltettem magamnak a kérdést; vajon miért tanuljuk pont azt, amit?

– Tudod mi a történelem? – hangzik a kérdés.

– Évszámok, csaták… – jön a válasz halkan.

– Nem, nem csak ennyi. A történelem mutatja be azt az utat, amit az ember bejárt és aminek köszönheted, hogy most beszélgethetünk egymással….

 

 

 

By |2018-01-17T17:50:51+00:002016. 10. 16. |Categories: Útközben|Tags: , , , , , , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Támogasd az Egyesületet

Ha tetszik a munkánk, kérünk, hogy támogass minket egy csésze kávé vagy csokor virág árával!

Csésze kávé

450 Ft

Csokor virág

2500 Ft