Tegyük fel, hogy a tükör hazudik

girl-1312899_1280…avagy mire jó egy egy fotózással egybekötött pszichológiai kutatás?

Tavaly decemberben a Nő arcai éves naptár fotózását követően elgondolkoztunk azon, amit tapasztaltunk. Emlékszem a pillanatra, ültünk az asztalnál: a filozófus (aki a projektben stylist és fővilágosító) az orvos (aki sminkel és mozdulatokat instruál), meg jómagam, a jogász (aki fotóz) és azon tűnődtünk, hogy mi is történt tulajdonképpen.

Meghirdettünk egy jótékonysági fotózást, jelentkeztek rá amatőr modellek, és néhány órányi közös munka alatt „megváltoztak”. Eltűnt belőlük a feszengés, szorongás és egyre természetesebbé, közvetlenebbé vált a viselkedésük, és ez által egyre „szebbek” lettek a képeken is. Pedig mi nem törekedtünk arra, hogy „átváltoztassuk” őket. Azt a szépséget szerettük volna megtalálni és megörökíteni, ami belülről fakadt és egy fajta természetesség formájában mutatkozott meg.

Második lépésben így ennek a tapasztalatnak igyekeztünk utána járni, így felkértünk pár olyan lányt modellnek, akiket a környezetük szépnek látott, míg ők maguk meg voltak arról győződve, hogy ez hazugság.

Ezek a fotózások már több órát vettek igénybe, különböző ruhákban, beállítások mellett voltaképpen portfólió anyagot készítettünk, de minket nem is az érdekelt elsősorban, hogy milyenek lesznek a képek, hanem, hogy mi zajlik a modellben, mert szemmel láthatóan valami nagyon történt. Az elkészült képeket látva pedig meglepődtek, meghatódtak, volt olyan is, aki elsírta magát… mert talán életében először látta magát „szépnek”.

Amikor pedig megtudtuk, hogy az egyik lány mindezen felbátorodva jelentkezett egy modellügynökséghez eldöntöttük, hogy ezzel bizony érdemes lenne komolyabban foglalkozni és egy kutatást végezni. Ekkor a csapatunk 2 új taggal bővült: egy pszichológus és egy statisztikus is csatlakozott.

Létrejöttek a kérdőívek, feltöltésre kerültek az online rendszerbe és kitaláltuk a menetrendet:

1, jelentkezés

2, személyes beszélgetés, kutatási szerződés aláírása

3, fotózási időpontról értesítés

4, fotózási időpont előtt 1-2 héttel: az első teszt kitöltése

5, fotózás (2-3 óra)

6, képek feltöltése picasa oldalra, megosztása a modellel

7, fotózás után 1-2 héttel: a második teszt kitöltése

8, nagy méretű képek átadása

9, elemzés készítése

Arra gondoltunk, hogy ez a kutatás mindenkinek jó: mi az adatokat és a tapasztalatokat gyűjtjük, a modellek pedig megkapják a róluk készült fényképeket.

A projekt 1,5 – 2 éves időtartamot ölel fel. Részeredményeket természetesen majd közlünk.

Jelentkezni ez idő alatt is folyamatosan lehet az alábbi linken:

http://anoarcai.hu/palyazat

Hagyj üzenetet

Támogasd az Egyesületet

Ha tetszik a munkánk, kérünk, hogy támogass minket egy csésze kávé vagy csokor virág árával!

Csésze kávé

450 Ft

Csokor virág

2500 Ft