Cherchez la femme…

keresdanőt

Nézd el nekem az elcsépelt felütést, de sokat nem akartam babrálni vele, annál sokkal jobban izgat a téma, semhogy a címadással bíbelődjek.

Ki kereste eddig a Nőt? Megtalálta már bárki? Lehet vagy kell keresni?

Mi volt a nő, mielőtt a világ egy fix, legfeljebb földrajzi helyenként, kúltúrkörönként változó feladatkörre szűkítette a nőt, és ő erre hivatkozással azóta is szerepkörként, feladatkörként értelmezi magát? Mi volt hajdan, mi most és mi lehet a nő?

Az írott történelem menetét végignézve megállapíthatjuk, hogy a nők legfeljebb szabályt erősítő kivételként kerülnek benne megemlítésre; ezt a világot elsősorban a férfiak irányítják, uralják, forgatják, mióta az ember az eszét tudja.  Még az „ember” is férfi. Hát hová tűnt a nyelvünkből és a múltunkból a nő?

Egy  bizonytalan hosszúságú sorozat erejéig szakítok az irodalmi hangvétellel, és gondolatébresztőnek szánt kis esszékkel igyekszem választ keresni erre a kérdésre és közös kutatómunkára hívni Téged, kedves Olvasó.

By |2018-01-17T17:51:03+00:002016. 4. 22. |Categories: Egymás között|Tags: |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Támogasd az Egyesületet

Ha tetszik a munkánk, kérünk, hogy támogass minket egy csésze kávé vagy csokor virág árával!

Csésze kávé

450 Ft

Csokor virág

2500 Ft